< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y((Gyorsított eljárásban bíróság előtt a kurdokat csempésző férfi

| Mobile | RSS

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y((Gyorsított eljárásban bíróság előtt a kurdokat csempésző férfi

          6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

                             E-mail: csongrad.fou@mku.hu

A Makói Járási Ügyészség a holnapi napon bíróság elé állítja azt a német-török kettős állampolgárságú férfit, aki november végén két kurd nemzetiségű török állampolgárt próbált meg Németországba csempészni.

A gyanú szerint a vádlott, valamint a török állampolgárságú, de kurd nemzetiségű két rokona megbeszélte, hogy elhagyják Törökországot és az Európai Unióba akarnak eljutni. Ennek érdekében Törökországból Belgrádba repültek, onnan Kikindára utaztak. Ezt követően a megállapodásnak megfelelően illegálisan átjutottak a szerb-román határon, majd Temesvárra mentek. Fentieket követően felhívták a vádlottat, aki 2019. november 23. napján az esti órákban indult el németországi otthonából a saját tulajdonát képező gépkocsival, majd Temesvárra érkezve felvette a két kurd nemzetiségű személyt és őket a magyar-román határ közelébe szállította. A megállapodásuk arról szólt, hogy a vádlott személygépkocsival lép be Magyarország területére, míg az általa szállított személyek illegálisan lépik át a zöldhatárt 2019. november 24. napján az esti órákban. A megállapodás kitért arra is, hogy a határátlépést követően a vádlott újra felveszi és Budapestre, a Keleti pályaudvarra szállítja őket, ahonnan tovább utaznak Németországba.

A rendőrök 2019. november 24. napján este 8 órakor kézi hőkamera segítségével kutatást végeztek a határ kiszombori térségében és ellenőrzés alá vonták a magyar-román határt illegálisan átlépő két kurd személyt. Az ellenőrzés során megállapították azt is, hogy a rendőröknek hamis úti okmányokat adtak át. Néhány órán belül a vádlottat is előállították, majd őrizetbe vették és a bíróság letartóztatását rendelte el.

A Makói Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetésétől számított 30 napon belül gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítja a német-török állampolgárságú férfit az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Makói Járásbíróság fog dönteni.

Szeged, 2019. december 19.

Dr. Kopasz Zsolt       

       főügyész

Leave a Reply 103 megnézve, 1 alkalommal mai nap |