< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Románia Megszavazta a bukaresti képviselőház a családi pótlék megduplázását((Roumanie Vote pour le doublement de l’allocation familiale à Bucarest

| Mobile | RSS

Románia Megszavazta a bukaresti képviselőház a családi pótlék megduplázását((Roumanie Vote pour le doublement de l’allocation familiale à Bucarest

Heves politikai vita után, mégis ellenszavazat nélkül fogadta el szerdán a bukaresti képviselőház azt az ellenzéki javaslatot, hogy Romániában jövő évtől megduplázzák – 300 lejre (20 766 forint) – növeljék a családi pótlékot.

A másfél hónapja kormányon lévő, a parlamentben további hat frakció támogatására szoruló jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) megpróbálta elhalasztani a döntést az immár ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) erre irányuló javaslatáról, arra hivatkozva, hogy ki kell kérni erről az új kormány álláspontját, és meg kell vizsgálni a mintegy hatmilliárd lejes többletkiadással járó intézkedés költségvetési fedezetét.

Miután az ügyrendi javaslatot – egyetlen szavazat különbséggel – a többség elvetette, a PNL sem vállalta magára alig néhány hónappal a helyhatósági és parlamenti választások előtt annak kockázatát, hogy szembeszegüljön a – Romániában “gyermekpénzként” emlegetett – támogatás növelésével, annak ellenére, hogy az amúgy is 3,6 százalékos GDP-arányos hiánnyal megtervezett jövő évi költségvetésben ezzel a többletkiadással nem számoltak.

Szerdán valójában megismétlődött az idei állami költségvetés parlamenti vitája során korábban lejátszódott jelenet, csak fordított szereposztással. Akkor a még ellenzékben lévő PNL tett javaslatot a korábbi 84 lejes családi pótlék emelésére, amit a PSD végül a hiánycél 0,21 százalékpontos növelésével épített be a költségvetésbe, a későbbi választási kampányokban pedig már saját “érdemeként” igyekezett hasznosítani.

A családi pótlék újabb megduplázását – és az ezzel kapcsolatos deficitnövekedést – már csak Klaus Iohannis államfő közbelépése akadályozhatja meg, vagy halaszthatja el. Az elnök visszaküldheti megfontolásra a kihirdetésre váró törvényt a parlamentnek, vagy alkotmányossági óvást emelhet ellene.

Szerdán egy másik hasonlóan kínos helyzetet szintén egyetlen szavazattal sikerült kivédenie a képviselőházban a PNL-nek, amikor a PSD egy másik korábbi javaslatával szembesítette a kormánypártot. Miután kormányzásuk idején elfektették a javaslatot, a szociáldemokraták most váratlanul elővették és a szakbizottságban meg is szavazták azt a PNL-es kezdeményezést, hogy Románia további 3 százalékponttal, 16 százalékra csökkentse az általános forgalmi adót.

Az újabb áfa-csökkentés a kormány szerint 5 százalékra emelné az államháztartási hiányt.

A PNL-nek végül sikerült elérnie, hogy a tervezetet visszaküldjék a szakbizottságnak.

fecsego.eu/ma.hu

Roumanie Vote pour le doublement de l’allocation familiale à Bucarest

19 décembre 2019 | Messages | epbudapest@europarl.europa.eu, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Talking News, Public Life

Après un débat politique houleux, la Chambre des représentants de Bucarest a approuvé mercredi la proposition de l’opposition de doubler l’allocation familiale à 300 lei (20 766 forints) à partir de l’année prochaine.

Le Parti libéral de centre-droit (PNL), qui est au gouvernement depuis un mois et demi et a besoin de six factions supplémentaires au Parlement, a tenté de reporter une décision sur la proposition du Parti social-démocrate (PSD), désormais opposé, appelant à une nouvelle position du gouvernement, et la couverture budgétaire de la mesure, qui s’élèvera à quelque 6 milliards de roubles, devrait être examinée.

La majorité ayant rejeté la proposition à la majorité des suffrages exprimés, PNL n’a pas pris le risque, quelques mois seulement avant les élections municipales et parlementaires, de contrecarrer l’augmentation de ce que l’on a appelé “l’argent des enfants” en Roumanie, même s’il en était autrement. Le déficit budgétaire prévu de 3,6% du PIB ne tenait pas compte de ces dépenses supplémentaires.

Mercredi, en fait, la scène du débat parlementaire de cette année sur le budget de l’État a été répétée, mais avec renversement. À cette époque, le PNL, qui était toujours dans l’opposition, a proposé d’augmenter les 84 anciennes allocations familiales de lei, que le PSD a finalement budgétisées avec une augmentation de 0,21 point de pourcentage de l’objectif de déficit, et l’a utilisé comme son “mérite” dans les campagnes électorales ultérieures.

Le doublement des allocations familiales – et l’augmentation correspondante des déficits – ne peut être évité ou retardé que par l’intervention du chef de l’État, Klaus Iohannis. Le président peut renvoyer la loi en instance au Parlement pour examen ou soulever une protestation constitutionnelle à son encontre.

Mercredi, une autre situation tout aussi embarrassante a également été vaincue par un vote unique à la Chambre des représentants par le PNL, lorsque le PSD a confronté le gouvernement à une autre proposition antérieure. Suite à leur proposition sous leur gouvernement, les sociaux-démocrates ont voté et voté de manière inattendue au sein de la commission sur l’initiative du PNL de réduire la TVA roumaine de 3 points de pourcentage supplémentaires à 16%.

Une nouvelle baisse de la TVA augmenterait le déficit des administrations publiques à 5%, selon le gouvernement.

PNL a finalement réussi à renvoyer le projet à la commission.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 55 megnézve, 1 alkalommal mai nap |