< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Közélet / Blog article: Áldozat- és tanúvédelem járna, de semmit nem kapok – Levelet írt az igazságügyi miniszternek a Bujákon brutálisan összevert édesanya

| Mobile | RSS

Áldozat- és tanúvédelem járna, de semmit nem kapok – Levelet írt az igazságügyi miniszternek a Bujákon brutálisan összevert édesanya

2019. DECEMBER 20. 12:00 – SZERZŐ: BÍRÓ VERONIKA – DULAI PÉTER

„Ma Magyarországon olyan, mintha az agressziót díjaznák. Áldozat- és tanúvédelem járna, de semmit nem kapok” – írta Orosz Bernadett Varga Judit igazságügyi miniszternek szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében.

Orosz Bernadett az a hatgyermekes édesanya, akit volt párja novemberben brutálisan összevert. Az esetről a 168 Óra számolt be. A nő hiába kért vele szemben távoltartási végzést és személyi védelmet, kérését elutasították. Azt később, a rendőrség tájékoztatása szerint „újabb adatok alapján” kezdeményezték.

2019. november 12.

Brutálisan összevertek egy nőt Bujákon, a tettes egy nyugalmazott honvéd alezredes lehetett

A nő beszámolója szerint a támadója feltörte az ajtót, mielőtt megtámadta, és csak annak köszönheti az életét, hogy a segítségére siettek. Az asszony nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, kórházba került, műteni kellett. Az eset után a rendőrség kihallgatta a feltételezett tettest, de a férfi szabadlábon távozhatott. Kállai Zoltán volt főnyomozó azt nyilatkozta a 24.hu-nak az esetről, hogy szerinte a rendőrség le akarta passzolni a nőt. Kállai Orosz Bernadett családjának egyik barátja, a támadás után telefonon tartotta a kapcsolatot az áldozattal.

A volt főnyomozó hangsúlyozta, hogy a brutális támadás emberölési kísérletnek minősül, álláspontja szerint a rendőrség mégis hátat fordított az asszonynak. A 168 Óra úgy tudja, a tettes, K. István a rendőrségen azt mondta, Orosz magának okozta a sérüléseit, de ez másokban is felmerült.

2019. november 13.

Nevetséges, ahogyan a rendőrség kezelte a Bujákon összevert nő ügyét – állítja a volt nyomozó, aki segített az áldozatnak

„Értem én, hogy a legkisebb ellenállás mindenkor a védtelen, önálló jogállással még nem rendelkező gyermek. Majd a bántalmazott és megfélemlített anya. Személyes tapasztalatom szerint, intézményesített bántalmazás és semmittevés, áldozathibáztatás van Magyarországon. Miért nem biztosítják az alapvető jogaimat? Miért nem néznek embernek? Azonban európai uniós állampolgár is vagyok, akinek jogai vannak, ha erőszakos bűncselekmény áldozata lett”

– írta levelében Orosz Bernadett.

„Magyarországon miért nem működik ez a jogvédelem? Az Alaptörvényben biztosított jogok nekem, egyedülálló hatgyermekes édesanyának nem járnak, akit majdnem halálra vert az elkövető?”

– tette fel a kérdést az áldozat.

A nő úgy véli, a legnagyobb ütést akkor kapta, amikor a rendőrség nem védte meg őt.

„Pedig az Alaptörvény 46. cikk 1. pontja alapján a rendőrség alapvető feladata a közbiztonság és a közrend védelme, és a 46. cikk 2. pontja szerint a rendőrség működését a kormány irányítja, és a jelenlegi kormánynak Ön is tagja, mint igazságügyi miniszter” – hangsúlyozta.

Orosz Bernadett kiemelte, hogy az ellene elkövetett életellenes bűncselekmény során tettenérés történt. Az elkövető egy jól képzett katona, akit eddig nem szankcionáltak, akit nem helyeztek előzetes letartóztatásba.

Az asszony megfogalmazása szerint sajnálattal vette tudomásul, hogy Varga Judit politikai hisztinek minősítette az Isztambuli Egyezményt. Varga Judit ugyanis júliusi meghallgatásán még miniszterjelöltként azzal indokolta, hogy Magyarország nem ratifikálja az egyezményt, hogy szerinte a magyar nők nagyon jól vannak, mert nem kell választaniuk család és munka között, illetve a nők elleni erőszakban is keményen fellép az állam. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a legutóbbi Kormányinfón megerősítette, hogy az Országgyűlés nem fogja azt ratifikálni.

2019. december 19.

Gulyás Gergely: Az Országgyűlés nem fogja ratifikálni az Isztambuli Egyezményt

„Az elmúlt hónapok súlyos tragédiái megmutatták, hogy milyen mértékű probléma a családon belüli erőszak Magyarországon. Legszörnyűbb, hogy megfelelő védelem hiányában nem csak tőlem akarják a reményt és a biztonságos élethez való jogot elvenni, hanem az összes Magyarországon élő embertől. Mi kell Önnek ahhoz, hogy végre belássa, Magyarországon nem kapják meg az erőszak áldozatai a nekik járó megfelelő védelmet? Még több értelmetlen halál? Még több áldozat? Még több árván maradt sérült gyermek? Még több halott gyermekét gyászoló édesanya? Nem ugrott még meg eléggé a statisztika?”

– tette fel a kérdést a miniszternek Orosz Bernadett.

Az asszony megjegyezte azt is, hogy nem politikai haszonszerzésből verette szét hatgyermekes édesanyaként az arcát és veszélyeztette az életét, és kérte, hogy a győri gyermekgyilkosság esetéhez hasonlóan azonnal rendeljen el a miniszter vizsgálatot az ő ügyében is.

„Mert az esetlegesen elkövetett hibákat a még életben levő, hat gyermekét egyedül nevelő édesanya esetében is felül kell vizsgálni”

– magyarázta.

Levelét Varga Juditon kívül elküldte Orbán Viktor kormányfőnek, Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság Elnökének, Dobrev Klára alelnöknek, Evelyn Regner és Katarina Barley EP-képviselőknek, Gurmai Zita országgyűlési képviselőnek, Karácsony Gergely főpolgármesternek és Varga Andrea miskolci alpolgármesternek is.

fecsego.eu/168 óra.hu

Leave a Reply 398 megnézve, 1 alkalommal mai nap |