< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, Közélet / Blog article: Sajtóközlemény Tisztelt Szerkesztőség!Köszönjük egész éves támogatásukat!

| Mobile | RSS

Sajtóközlemény Tisztelt Szerkesztőség!Köszönjük egész éves támogatásukat!

A sclerosis multiplex kezelésére vonatkozó új európai irányelvekről éppúgy beszámoló olvasható, mint a betegeket érintő szexuális problémákról és azok lehetséges orvoslásáról a mától egyetlen linken elérhető, teljes terjedelmében letölthető Multiplex Magazin archívumban, az SM betegek ingyenes, hirdetések nélküli országos lapjában. Szintén figyelmükbe ajánljuk a szabadon beágyazható, megosztható videókat, amelyekben a 2019-es Országos SM Fotópályázat fényképei, az Országos SM Nap és az SM Világnap történései elevenednek meg.

Köszönjük, ha napirendre veszik az év végén / év elején is a sclerosis multiplex betegséggel, ezzel a fiatalkorban megjelenő, az agyat és a gerincvelőt szigetelő myelinhüvelyt megtámadó, gyógyíthatatlan kórral élő sorstársak ügyét.

Sclerosis multiplex: kezelések, szex és kisfilmek

A sclerosis multiplex kezelésére vonatkozó új európai irányelvekről éppúgy beszámoló olvasható, mint a betegeket érintő szexuális problémákról és azok lehetséges orvoslásáról.

Szabadon letölthetővé váltak a Multiplex Magazin, a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel élő SM betegekről, de nemcsak SM betegeknek szóló újság korábbi lapszámai.

Amint a lap beszámol róla, a szakemberek egyetértésre jutottak abban, hogy a kezelést általában a hatásosságukban és rizikójukban egyaránt szelídebb terápiákkal kell kezdeni, akkor javasolt váltani az erősebb hatású, egyúttal kockázatosabb terápiák felé, ha a korábbi gyógyszerekkel nem sikerül megfékezni a betegség aktivitását. Ettől ugyanakkor el lehet térni, ha az agyat és a gerincvelő szigetelését biztosító myelinhüvelyt megtámadó, idehaza mintegy 8 ezer embert érintő betegség már kezdetektől agresszívabb formában jelentkezik.

„A fiatalkorban jelentkező betegséggel összefüggő szexuális gondokat okozhatja az SM miatti idegkárosodás éppúgy, mint a mozgáskorlátozottság, gyógyszer mellékhatása vagy érzelmi-pszichológiai nehézségek. Nincs mit szégyellni, nem szabad a kezelőorvos előtt sem tabuként kezelni a témát, hiszen az életminőséget nemcsak az SM olyan tünetei ronthatják, mint a zsibbadás, a kézremegés, a nehezített járás vagy a fájdalmak, hanem a szexuális gondok is” – olvasható a lapban. Az újságban beszámolnak az SM betegek helyi szervezeteinek aktivitásairól is, valamint számos fotó látható a 2019-ben lebonyolított Országos SM Fotópályázat képeiből. A magazin lapszámai a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány weboldaláról, a www.msmba.hu/multiplex-magazin címről tölthetők le.

Az oldalon érzékletes kisfilmeket is közzétettek, amelyek bemutatják az SM betegek törekvéseit, aktivitásait. A videóknak is létrehozott egy aloldalt a civil szervezet, ez a www.msmba.hu/kisfilmek címen található meg, ahol a rehabilitációt szolgáló tornavideók is elérhetők.

További információk és interjúszervezés:

Deli Mónika sajtóreferens

sajto@msmba.hu

Köszönjük egész éves támogatásukat!


Köszönjük egész éves támogatásukat!

Leave a Reply 154 megnézve, 1 alkalommal mai nap |