< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Kövér Lászlót kezelni kell

| Mobile | RSS

Kövér Lászlót kezelni kell

Németh Péter

Németh Péter | 2019. december 22. 12:03

Gyorsan hozzáteszem a címhez: nem pszichológiai értelemben – lehet, hogy úgy is, de az nem az én szakmám, ahhoz nem értek. A jelenséget kell kezelni, amit Kövér László képvisel. Mert egyáltalán nincs egyedül; a Fidesz megszólalóinak döntő többsége ezt a hangot képviseli; gyűlölködik, támad, a keresztényi szeretet jegyében.

Az országgyűlés elnökének szombati megnyilatkozása nagyjából bejárta a magyar sajtót, mi is ismertettük, sőt, Dávid Ferenc avatott tollából publicisztikát is közöltünk róla. Így tehát olvasóink előtt is ismert az a szeméthalmaz, amit Kövér ráöntött mindannyiunkra, amelyet a hibátlan, makulátlan, tiszta erkölcsű jobboldal – Fidesz! – kénytelen elviselni az ellenzéktől.

Nem tudom mi az oka, hogy a házelnök ily gyakran nyilvánul meg az utóbbi időben, hogy magától vált-e indulatai rabjává, hogy belső hevülettől vezérelve mocskolódik folyamatosan, vagy kijelölt feladatot lát el. Akár így, akár úgy, biztosan túlteljesítésben van; kell valamilyen magyarázata lennie annak, ha egy emberben ennyi gyűlölet halmozódik fel, és azt egyre gyakrabban hányja ki magából.

A baj azonban nem az, hogy Kövér László ilyenné vált, ennek okait – ismétlem – egyszer majd megfejti néhány szakember. A baj az, hogy ez a politikailag másként gondolkodókat gátlástalanul sározó beszédet miért fogadják be oly sokan, miért közlik jobboldali médiák szinte ünnepelve. Mert Kövér ezzel a stílussal nincs egyedül, egyre hasonlatosabb módon beszél Kocsis Máté, Hoppál Péter, Hollik István, olykor Gulyás Gergely, Németh Szilárd, Halász János  – szóval azok, akiket Orbán harcba küld.

Az önkormányzati választások óta elszenvedett vereség – amelyet Kövér ebben az inkriminált interjúban újra győzelemként igyekszik felmutatni – egyre fékeveszettebbé  tenné a kormányoldal szóvivőit, feltehetően abban bízva, hogy ez a hang, amelyre rezonálnak a választók, ezzel tudják maguk mellett tartani azokat, akik biztosítják számukra a kétharmadot.  

Azt mondja  Kövér: „folyamatosan keressük azokat a módszereket, amelyekkel a politikánkat le tudjuk fordítani az emberek nyelvére, s ezt folytatni kell”.

Ami ugye azt jelenti, hogy – szerintük – az a nyelv, amit ő és tárai használnak, az az emberek nyelve, ezt kell folytatni. Márpedig, ha így van, így lesz, akkor cudar időkre számíthatunk; a nyelvi abúzus mindennapossá válik, és ami még nagyobb baj – terjedni fog. Hiszen ezt akarja a hatalom, és kétségtelen: ebben mindenkinél jobbak.

De jobbak-e?  Illetve használható-e egyáltalán ez a jelző a mindenkit megbélyegző indulatkitörések esetében? Vajon nem arról van-e itt szó, hogy a hatalom elvesztésétől tartó Vezér – és a Vezérnek megfelelni vágyók – kétségbeesett kapaszkodása jelenik meg ilyen módon? Nem arról van-e szó, hogy a Fidesz görcsös erőlködése, az uralkodó pozíció megőrzése viszi el az egész társaságot ebbe az irányba?

A kérdés valószínűleg nem is kérdés: minden bizonnyal ez áll a dolgok hátterében. Az tudniillik – és ilyennel már találkoztunk a történelemben –, hogy ez a párt már nem tud megújulni, gondolatai nincsenek, illetve csak a régiek vannak. Kétségbeesetten kapkod és vagdalkozik.

A bukás szele érintette meg őket, és ez egyre durvább reakciókat vált ki belőlük. Amikor tehát azt jelzem, hogy Kövér László kezelésre szorul, akkor az egész Fidesz-rendszerről beszélek. Hogy az ellenzéknek – békeidőben – is meg kell találnia azt a módszert, amely elviselhetővé teszi az őrület eme fokát. A választásokig még sok idő van hátra, és ez az őrület fertőz; meg kell találni azt a hatóanyagot, amely hatékonyan képes védekezni ellene. Pedig – valójában – nem védekezni kellene, hanem megelőzni. Kezelni a helyzetet.

fecsego.eu/Hirklikk.hu

Leave a Reply 109 megnézve, 1 alkalommal mai nap |