< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Felfüggesztették a Fideszt, eltörölték az óraátállítást, Szlovákia és Ukrajna is választott – fordulatos volt a március((Fidesz suspendiert, Zeitumstellung abgesagt, Slowakei und Ukraine gewählt – März war ein Wendepunkt

| Mobile | RSS

Felfüggesztették a Fideszt, eltörölték az óraátállítást, Szlovákia és Ukrajna is választott – fordulatos volt a március((Fidesz suspendiert, Zeitumstellung abgesagt, Slowakei und Ukraine gewählt – März war ein Wendepunkt

Két szomszédos országban is elnököt választottak: Ukrajnában Volodomir Zelenszkij tévés elnökimitátorból lett valódi államfő, Szlovákiában először kapta meg nő a tisztséget. A Fidesz-EPP harc felfüggesztésig fajult, a britek a kilépést halasztották el. Tejháborút robbantott a Penny Market, megpecsételődött az NHB Bank sorsa. Megállították az óraátállítást, Új-Zélandon muszlimok ellen követtek el terrortámadást. szerő:Szabó Dániel, Fotó: Napi.hu

Végül lehúzatták velük a rolót

Pár héten belül eldől a Fidesz sorsa az EPP-ben

Január végén még az volt a terv, hogy az NHB Bank maga értékesítheti eszközeit, de március közepén végelszámolást rendelt el a jegybank a hitelintézetre. Az akkor még Szemerey Tamás tulajdonolta bank működési engedélyét március 14-én bevonta a jegybank, majd megkezdődött a betétesek kártalanítása már elkezdődött. Azóta a banktól megvált Matolcsy György unokatestvérének érdekeltsége a BanKonzult kft., helyét egy furcsa szingapúri hátterű cég vette át.

A pénzintézethez még tavaly december 18-án rendelt ki felügyelőbiztos az MNB.

A Penny kirobbantotta a tejháborút

Március 21-én a Penny Market bejelentette, hogy 135 forintért adja az akciósan a szlovák tartós (uht) tejet, amire a hazai szereplők kellő ingerültséggel reagáltak. A konfliktus egy hallgatólagos megállapodás miatt robbant ki: a kormány ugyanis januártól 5 százalékra csökkentette többek között a tartós tejek áfáját, ezzel több tízmilliárdos bevételről mondott le. Konkrét szerződés vagy megállapodás nem született arról, hogy cserébe a kereskedők a magyar termelőktől, feldolgozóktól veszik majd a tejet, ez ugyanis részben az uniós szabályok szerint nem is lehetséges. Ugyanakkor a tejpiaci szereplők és a kereskedők tartották magukat ehhez az elváráshoz. A Penny később azzal magyarázta a lépését, hogy a magyar szereplőktől nem tudtak ekkora volumenben tejet beszerezni.

Amióta levegőben lóg a Fidesz

Végül nem sikerült békésen rendezni a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) konfliktusát, amely a Jean-Claude Juncker EB-elnököt és Soros Györgyöt ábrázoló kormányplakátok miatt robbant ki a pártszövetség a magyar szervezet között. Pedig az EPP bizottsági elnöki posztra jelölt politikusa, Manfred Weber CDU-s politikus még Budapesten is tárgyalt Orbán Viktorral és ultimátumot is adott a magyar félnek. De hiába volt a három nem nehezen teljesíthető követelés egyike az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke “azonnal és végérvényesen leállítsa kormánya Brüsszel elleni kampányát”, valamint az, hogy a kormányfő kérjen bocsánatot a pártszövetség többi tagjától, illetve az, hogy biztosítsa a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten, a nagyobbik kormánypárt egyiket sem teljesítette.

Ezt követte a néppárt március 20-i kongresszusán a szavazás, ahol a Fidesz belekezdett egy kommunikációs játékba, amikor már borítékolható volt, hogy nem kérnek belőlük a szövetségeseik: kezdeményezték a saját felfüggesztésüket. Innentől a magyar narratíva az lett, hogy a kormánypárt indítványára valójában önfelfüggesztés történt, míg az európai pártoké az, hogy mindegy, hogy ki kezdte, az eredmény számít, és az az, hogy elvették a Fidesz jogait a szövetségen belül.

A felek kijelöltek három bölcset, akik aztán erről tárgyaltak. De december közepére Manfred Weber már arról beszélt, hogy a Fidesz nem tett eleget és már ő sem látja szívesen a magyar tömörülést az EPP-ben. Várhatóan az ügy majd csak 2020 februárjában, vagy tavaszán zárulhat le, addig pedig marad az (ön)felfüggesztés.

Ukrajna komédiást, Szlovákia nőt

Szlovákiában március 16-án az első, március 30-án tartották az elnökválasztás második fordulóját, ahol papírforma szerint buktak a hagyományos politikai erők és egy kívülről érkező független jelölt, Zuzana Caputova nyerte el a tisztséget. Ezzel ő lett az ország első női elnöke mindössze 45 évesen. Mozgalma, a Progresszív Szlovákia pedig hirtelen a legnépszerűbb párt lett az országban, aminek az EP-választásokon meglett az eredménye: magasan nyertek koalíciós partnerükkel, az Együtt (Spolu) tömörüléssel és 4 mandátumot szereztek Brüsszelben (és Strasbourgban).

Az ukrán elnökválasztás március 31-i első fordulójában lényegében világossá vált, hogy szintén egy politikán kívülről érkező személy, Volodimir Zelenszkij lesz az új államfő. Furcsa módon már kipróbálta magát a poszton korábban is, igaz, csak A nép szolgája című tévésorozatban egy szerepként. Részben ez a műsor alapozta meg népszerűségét. Már Petro Porosenkó leköszönő elnök is úgy kampányolt a második fordulóra, hogy lényegében biztosra vette, április 21-én is Zelenszkij nyer majd.

Megmutatta másik arcát a terrorizmus

Március 15-én ámokfutó, jobboldali szélsőségesek az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen követtek el terrortámadást. A fegyveres merényletben összesen 50 ember vesztette életét, 48 pedig megsérült. A rendőrök négy embert vettek később őrizetbe, de máig az egyetlen megvádolt elkövető a 28 éves ausztráliai Brenton Tarrant. A férfi korábban az interneten – akár csak az iszlám szélsőséges – egy hitvallást is közzétett, amelyben a muszlim térhódítás ellen kelt ki. Hőseként emlegette például Hunyadi Jánost is, részben a miatta való rajongásból járt Magyarországon is egy évvel korábban. Új-Zélandon a támadás után érdemben és jelentősen szigorították a fegyvertartást, a lakosság pedig aktívan részt vett a fegyverek beszolgáltatásában.

Megállított valamit Brüsszel: az órát

Március 26-án az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött. De hogy a piacokat ne forgassa fel a változtatás, az EP-képviselők egyeztetésre kérték fel a tagállamokat és az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy eldőljön, a téli vagy a nyári időszámítás marad.

Az Egyesült Királyság pedig egy több körös szenvedés után, nem tudta tartani a március 29-i eredeti határidőt az unióból való kilépésre. Kérvényezték a brexit elhalasztását, melyet első körben 2019. október 31-ig napolták el a folyamatot.

fecsego.eu/napi gazdaság

Fidesz suspendiert, Zeitumstellung abgesagt, Slowakei und Ukraine gewählt – März war ein Wendepunkt

  1. Dezember 2019 | Beiträge | epbudapest@europarl.europa.eu, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Talking News

Es wurden Präsidenten von zwei Nachbarländern gewählt: In der Ukraine wurde Volodomir Zelensky, ein Nachahmer des Fernsehpräsidenten, ein echtes Staatsoberhaupt, und in der Slowakei wurde er zum ersten Mal in die Position befördert. Der Fidesz-EVP-Kampf ist gescheitert, die Briten haben den Austritt verschoben. Von Penny Market zerstörter Milchkrieg, besiegelt vom Schicksal der NHB Bank. Die Zeitumstellung wurde gestoppt und Terroranschläge auf Muslime in Neuseeland verübt. Autor: Dániel Szabó, Foto: Napi.hu

Schließlich wurden die Jalousien mit ihnen heruntergezogen
Innerhalb weniger Wochen wird das Schicksal des Fidesz in der EVP entschieden

Ende Januar war geplant, dass die NHB Bank ihre Aktiva selbst veräußert, aber bis Mitte März hatte die Zentralbank die Liquidation des Kreditinstituts angeordnet. Die Lizenz zum Betreiben der Bank, die damals Tamás Szemerey gehörte, wurde am 14. März von der Zentralbank entzogen, und die Entschädigung der Einleger hatte bereits begonnen. Seitdem hat die Bank das Interesse von György Matolcsys Cousin BanKonzult Ltd., ersetzt durch ein Unternehmen mit einem seltsamen singapurischen Hintergrund, beseitigt.

Das MNB hat am 18. Dezember letzten Jahres eine Aufsichtsbehörde für das Finanzinstitut ernannt.

Der Penny hat den Milchkrieg in die Luft gesprengt

Am 21. März gab der Penny Market bekannt, dass er slowakische Durummilch (UHT) zu einem Sonderpreis von 135 HUF anbietet, auf den die einheimischen Spieler mit ausreichender Spannung reagiert haben. Der Konflikt brach infolge einer stillschweigenden Vereinbarung aus, wonach die Regierung die Mehrwertsteuer auf nicht haltbare Milch ab Januar auf 5 Prozent senkte und zig Milliarden Einnahmen abnahm. Es gibt keinen spezifischen Vertrag oder eine Vereinbarung, wonach Händler Milch von ungarischen Erzeugern und Verarbeitern kaufen, was nach den EU-Vorschriften teilweise unmöglich ist. Gleichzeitig hielten die Milchmarktteilnehmer und -händler an dieser Erwartung fest. Später erklärte Penny seinen Schritt, indem er nicht in der Lage war, von ungarischen Schauspielern eine so große Menge Milch zu beziehen.

Seitdem hängt Fidesz in der Luft

Der Konflikt zwischen dem Fidesz und der Europäischen Volkspartei (EVP), der auf den Plakaten der Regierung mit den EG-Präsidenten Jean-Claude Juncker und György Soros ausbrach, konnte sich letztendlich nicht friedlich niederschlagen. Aber der EVP-Kandidat für den CDU-Politiker Manfred Weber sprach sogar mit Viktor Orbán in Budapest und gab der ungarischen Partei ein Ultimatum. Eine der drei nicht erfüllten Forderungen lautete jedoch vergebens, dass Ministerpräsident Viktor Orbán, Präsident des Fidesz, “die Kampagne seiner Regierung gegen Brüssel sofort und endgültig einstellen” und dass sich der Ministerpräsident bei anderen Mitgliedern des Bündnisses entschuldigen und dafür sorgen sollte Die Central European University (CEU) hat keine der großen Regierungsparteien in Budapest überlebt.

Es folgte eine Abstimmung auf dem Volkskongress am 20. März, bei dem Fidesz ein Kommunikationsspiel begann, als bereits feststand, dass ihre Verbündeten nicht nach ihnen fragten: Sie leiteten ihre eigene Sperre ein. Von nun an wurde die ungarische Erzählung, dass der Antrag der Regierungspartei tatsächlich aufgehoben war, während der der europäischen Parteien, egal wer ihn gestartet hatte, das Ergebnis und der Verlust der Fidesz-Rechte innerhalb des Bündnisses von Bedeutung waren.

Die Parteien ernannten drei Weise, die dann darüber diskutierten. Aber Mitte Dezember hatte Manfred Weber bereits davon gesprochen, dass Fidesz nicht genug tue, und er war nicht mehr an der ungarischen Gruppierung in der EVP interessiert. Der Fall wird voraussichtlich erst im Februar oder Frühjahr 2020 abgeschlossen, während die (Selbst-) Aussetzung bestehen bleibt.

Die Ukraine ist ein Komiker, die Slowakei ist eine Frau

In der Slowakei fand am 16. und 30. März die erste Runde der Präsidentschaftswahlen statt, bei der die traditionellen politischen Kräfte versagten und ein unabhängiger Kandidat namens Zuzana Caputova den Posten gewann. Dies machte sie im Alter von 45 Jahren zur ersten Präsidentin des Landes. Seine Bewegung, die progressive Slowakei, wurde plötzlich die populärste Partei im Land, gewann die EP-Wahlen, indem sie mit ihrem Koalitionspartner, der Spolu-Fraktion, hoch gewann und 4 Mandate in Brüssel (und Straßburg) erhielt.

In der ersten Runde der Präsidentschaftswahlen in der Ukraine am 31. März ist praktisch klar geworden, dass ein neuer Nicht-Politiker, Volodymyr Zelensky, auch das neue Staatsoberhaupt sein wird. Seltsamerweise hat sie sich schon einmal in der Post versucht, allerdings nur als Rolle in der TV-Serie The Servant of the People. Zum Teil hat dieses Programm seine Popularität begründet. Sogar der scheidende Präsident Petro Porosenko hat für die zweite Runde gekämpft und ihm versichert, dass Zelenski am 21. April gewinnen wird.

Der Terrorismus zeigte ein anderes Gesicht

Am 15. März griffen rennende Rechtsextremisten im neuseeländischen Christchurch zwei Moscheen an

Leave a Reply 208 megnézve, 1 alkalommal mai nap |