< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Tech Oroszország sikeresen lecsatlakozott a globális internetről((Tech Russia s’est déconnecté avec succès de l’Internet mondial

| Mobile | RSS

Tech Oroszország sikeresen lecsatlakozott a globális internetről((Tech Russia s’est déconnecté avec succès de l’Internet mondial

Az orosz kormány bejelentette, hogy sikerrel járt az első éles teszt, amiben átmenetileg az ország teljes online hálózatát lecsatlakoztatták a globális internetről.

Az Index.hu szerint a kísérlet több napig tartott, kormányhivatalok, orosz internetszolgáltatók és online cégek vettek részt benne. A lépéssel bebizonyosodott, hogy szükség esetén az orosz internet önmagában, a globális online infrastruktúra, DNS rendszer és hasonlók nélkül is működőképes lehet.

Technikai részleteket nem közöltek a megvalósításról, csak azt, hogy többféle lecsatlakozási forgatókönyvet is teszteltek (többek között egy olyat, amiben egy külső hatalom kibertámadása miatt kell leválasztani az orosz felhasználókat a hálózatról, és a teljes adatforgalmat az országon belül elirányítani nemzetközi szerverek és routerek nélkül), és a RuNetnek nevezett orosz belső hálózat stabilan működik.

A lecsatlakozást és az orosz internet saját lábra állítását régóta tervezik már az oroszok, állítólag Putyin elnök személyesen stratégiai fontosságúnak tartja, hogy képes legyen erre az ország. A RuNettel valójában egy gigantikus belső hálózat jön létre, olyasmi, mint egy internetre nem csatlakozó céges belső háló, saját – az orosz információs minisztérium által üzemeltetett – szerverekkel.

Adatvédelmi szakemberek szerint a RuNet legalábbis kétélű fegyver: amellett hogy egy globális internetes összeomlás vagy gigantikus kibertámadás esetén biztosítja az orosz hálózat fennmaradását, arra is használható, hogy ha a politika úgy óhajtja, elvágják az orosz internetezőket a globális internettől és a kormány által nem ellenőrzött online hírforrásoktól és szolgáltatásoktól.

fecsego.eu/ma.hu

Tech Russia s’est déconnecté avec succès de l’Internet mondial

25 décembre 2019 | Messages | epbudapest@europarl.europa.eu, EU Press Room, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Blog du rédacteur en chef, Public

Le gouvernement russe a annoncé le succès de son premier test en direct, qui a temporairement déconnecté l’ensemble du réseau en ligne du pays de l’Internet mondial.

Selon Index.hu, l’expérience a duré plusieurs jours, impliquant des agences gouvernementales, des FAI russes et des sociétés en ligne. Cette décision a prouvé que, si nécessaire, Internet russe peut fonctionner seul, sans avoir besoin d’une infrastructure mondiale en ligne, d’un système DNS, etc.

Aucun détail technique sur la mise en œuvre n’a été fourni, seulement une variété de scénarios de déconnexion ont été testés (dont un qui nécessite une cyberattaque pour déconnecter les utilisateurs russes du réseau et diriger tout le trafic de données dans le pays sans serveurs et routeurs internationaux). et le réseau interne russe appelé RuNet est stable.

Les Russes envisagent depuis longtemps de se déconnecter et de remettre Internet russe sur pied, et le président Poutine a personnellement estimé qu’il était stratégiquement important que le pays puisse le faire. En fait, RuNet crée un gigantesque réseau interne, quelque chose comme un réseau interne d’entreprise non connecté à Internet, avec ses propres serveurs gérés par le ministère russe de l’Information.

Selon les experts en sécurité, RuNet est au moins une arme à double tranchant: en plus d’assurer la survie du réseau russe en cas de crash Internet mondial ou de gigantesque cyberattaque, il peut également être utilisé pour couper les internautes russes de l’Internet mondial et contrôlés par le gouvernement en ligne des sources et des services de nouvelles.

Leave a Reply 824 megnézve, 1 alkalommal mai nap |