< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Központi szolgáltató laboratórium-hálózatot alakítottak ki Szegeden és Debrecenben

| Mobile | RSS

Központi szolgáltató laboratórium-hálózatot alakítottak ki Szegeden és Debrecenben

A kutatást és oktatást egyaránt szolgáló, fejlett központi szolgáltató laboratórium-hálózatot alakítottak ki uniós támogatással, csaknem egymilliárd forintból.A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) közleménye szerint a nagy áteresztőképességű vizsgálómódszerek – köztük a tömegspektrometria, a rendszermikroszkópia, a szekvenálás – közelmúltbeli jelentős fejlődése lehetővé tette a biológiai rendszerek rendszerezettebb, pontosabban és gyorsabb tanulmányozását. Mindez új lehetőséget nyit az emberi betegségek tanulmányozásában és lefolyásuk megértésében.

A 979,7 millió forint uniós és hazai támogatással megvalósult projektben az SZBK-ban, a Debreceni Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) olyan fejlett központi szolgáltató laboratórium hálózatot hoztak létre, amely három fő funkciót ötvöz: kutatási szolgáltatást nyújt, oktató intézményként működik és a legmagasabb technikai színvonalat és kompetenciát képviseli.

A konzorciumot vezető SZBK-ban nagy értékű műszerek beszerzésével biológiai adatok gyűjtésével és elemzésével foglalkozó egysejt-omikai laboratóriumot alakítottak ki. Az SZTE-n funkcionális sejtbiológiai és immunológiai laboratóriumot, Debrecenben pedig a szervezetben termelődő RNS-ek kísérleti módszerekkel történő meghatározását és bioinformatikai elemzését végző funkcionális transzkriptomikai laboratóriumot hoztak létre.

Az újonnan kialakított laboratóriumok a fő egységei lettek a betegségek okait, diagnosztikáját, gyógyítását és megelőzésének lehetőségeit kutató Magyar Molekuláris Medicinai Kiválósági Központnak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! 

Leave a Reply 92 megnézve, 1 alkalommal mai nap |