< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Budapesten egymást szopatja az ellenzék

| Mobile | RSS

Budapesten egymást szopatja az ellenzék

És ez így van jól

körülbelül egy órája300ViewsMegosztás

EGYMÁSNAK FESZÜLTEK A SZOCIALISTÁK ÉS A LIBERÁLISOKA XIII. kerületben külön jelöltet indít a márciusi időközi választáson az MSZP és a Momentum, s ez alapján a baloldali sajtó is arról írt, hogy elmérgesedett a viszony a két párt között. Eközben a 24.hu-n két momentumos szakpolitikus élesen kritizálta a korábbi szocialista kormányok gazdaságpolitikáját, Kispesten pedig a Lackner-felvételek okoznak feszültséget a szocialisták és a liberálisok között.

Külön jelöltet állít az angyalföldi MSZP és a Momentum a márciusi időközi önkormányzati választásra, mivel a két párt képtelen volt megegyezni a közös induló személyéről. Előbb a Momentum jelentette be december 10-én, hogy ragaszkodik a főpolgármester-helyettessé választása miatt mandátumáról lemondó Kerpel-Fronius Gábor választókörzetéhez. Kerpel-Fronius szerint Tóth József, a városrész polgármestere és a kerületi szocialisták erős nyomás alá helyezték, hogy a jelölés jogát adja át az MSZP-nek, amit meg is tett, a döntést viszont a Momentum országos elnöksége felülbírálta. A liberális párt a 28 éves Polyák Krisztinát indítja a 9. körzetben. Az angyalföldi MSZP pedig december 23-án közölte, hogy Vajó Viktória környezetvédelmi szakembert ajánlja a választók figyelmébe.

A XIII. kerületi szocialisták és a Momentum közötti vita személyeskedéstől sem volt mentes, az MSZP-sek például szavahihetetlennek nevezték Kerpel-Froniust. Az MSZP vélhetően azért is ragaszkodik a jelölés jogához, mert attól tart, hogy egyre nagyobb teret veszít az új baloldali pártokkal szemben.

Részben a félelmüket igazolja, hogy a Momentum gazdaságpolitikai stábjának két tagja a napokban élesen bírálta a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok teljesítményét egy, a 24.hu portálon megjelentetett véleménycikkben, amelynek már a címe is erősen provokatív: „A gazdaság a lényeg, te hülye!” – ez a felirat hiányzik az ellenzék irodáiból. Naszádos Zsófia és Prinz Dániel az írásban a 2002–2009 közötti időszakot gazdasági szempontból kudarcosnak nevezte, kiemelve, hogy az ezért viselt felelősség miatt mindkét párt komoly hitelességi deficittel küzd. A momentumos szakértők a baloldali kormányokat emellett a felelőtlen és koncepciótlan jelzőkkel illették, azt hangsúlyozva, hogy „a 2006-os 9 százalékot is meghaladó költségvetési hiány, a nyolc év alatt 25 százalékponttal emelkedő államadósság elég egyértelmű mérőszámai a szocialisták szakértelmének”.

Az ellenzéki összefogás a jelek szerint Kispesten is széthullóban van, ahol a baloldal megkérdőjelezhetetlen választási sikere ellenére a Lackner-botrány kezd ráégni az önkormányzatra és Gajda Péter polgármesterre. Mint ismert, a Magyar Nemzet és a Hír TV által nyilvánosságra hozott kép- és hangfelvételeken Lackner Csaba szocialista önkormányzati képviselő kólának nevezett fehér poros zacskót lóbál a kezében, és a saját, valamint a polgármester és a kispesti vagyonkezelő vezetőjének korrupciógyanús ügyeiről mesél beszélgetőtársainak. Az LMP-s Ferenczi István vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ügyben, a momentumos Paróczai Anikó pedig, aki még a kampányban úgy mutatkozott be a választóknak, hogy Gajda Péter csapatában van, a nyilvánosság előtt egyre élesebben kritizálja a kispesti szocialistákat.

(Bácskai Balázs,  magyarnemzet.hu)

forrás: MagyarHang

Leave a Reply 185 megnézve, 1 alkalommal mai nap |