< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Engedett a kormány Karácsony Gergelynek

| Mobile | RSS

Engedett a kormány Karácsony Gergelynek

2019. december 31. | hozzászólás | Közélet
Engedett a kormány Karácsony Gergelynek

2019. december 30. 22:55Portfolio

Talánn az utolsó pillanatban, de megjelent a kormányhatározat, amely kimondja: a kormány támogatja a Fővárosi Közgyűlés feltételeit az atlétikai központ megvalósítása kapcsán.

December 30-án valóságos határozatdömping jelent meg három Magyar Közlönyben (összesen 575 oldalon + 477 melléklet oldalon). Ezek közül az egyik legérdekesebb, amire sokan vártak a főváros vezetésében. Orbán Viktor aláírásával ugyanis megjelent

a 2023. évi IAAF Atlétikai Világbajnokság megrendezése és az atlétikai központ megvalósítása érdekében szükséges további feladatokról szóló határozat.

Ez lényegében arról szól, hogy a kormány egyetért és támogatja a Főváros korábban megszabott feltételeit az atlétikai központ kapcsán.

Kimondja ugyanis, hogy a kormány áttekintette a Fővárosi Közgyűlés ez irányú döntését, megállapította, hogy a közgyűlés javaslatai egybeesnek  a kormány által korábban – az Egészséges Budapest Programhoz kapcsolódóan, valamint más döntéseiben – kifejezett kormányzati szándékokkal, és elfogadja ezeket a javaslatokat és támogatólag megerősíti.

Egyúttal felkérte Budapest főpolgármesterét, valamint a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztost mint a szervezőbizottság elnökét és a Világbajnokság előkészítésének és megvalósításának kormányzati felelősét, valamint a Magyar Atlétikai Szövetség elnökét, hogy közös levélben tájékoztassák a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget a 2023. évi IAAF Atlétikai Világbajnokság megrendezéséhez szükséges támogatás meglétéről és az atlétikai központ megvalósításáról, azonnali határidővel.

Emlékezetes, Karácsony Gergely néhány napja adott interjújában felhívta a figyelmet arra, hogy “most például, amikor mi itt beszélgetünk, még nem jött ki az a kormányhatározat, ami az atlétikai világbajnokság megrendezése szempontjából meghatározott fővárosi feltételek teljesítéséről szól”.

És, ha ez nem születik meg december 31-ig, akkor nem lesz atlétikai világbajnokság. Én szóltam. És ehhez tartom is magam

– húzta alá.

De mire is mondott most igent a kormány?

A Fővárosi Közgyűlés november végén döntött arról, hogy elfogadja Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, hogy a fővárosi önkormányzat a kormánnyal szemben támasztott öt feltétel teljesítése esetén támogassa az atlétikai stadion megépítését. Az öt feltétel pedig, ami mellett a Főváros vezetése hajlandó támogatni az atlétikai stadion megépítését, vagyis a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését:

  1. A következő 5 évben az Egészséges Budapest Program keretében 50 milliárd forintos forrást kér a kerületi önkormányzatoknak számára, hogy fejleszteni tudják az egészségügyi alap- és szakellátást.
  2. A kormány teljesítse azt a megállapodását, amit még Tarlós Istvánnal írtak alá a közösségi közlekedés fejlesztéséről.
  3. Csepelen ne valósuljanak meg élsport-beruházások. A stadion megépítésével induljon el a zöldfelületek növelése, valósuljon meg a Csepeli Nagyerdő Program.
  4. Az atlétikai stadion építésével kapcsolatos szerződés, költség legyen nyilvános.
  5. Olyan rendezvényközpont épüljön, ami nem csak sportcélokra, hanem szabadidős és rendezvénycélokra is igénybe vehető.

Az előzményeket a Portfolio részletesen követte:

fecsego.eu/portfólió.hu

Leave a Reply 449 megnézve, 2 alkalommal mai nap |