< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Itt a lista, hogy mikor utalják a nyugdíjakat 2020-ban

| Mobile | RSS

Itt a lista, hogy mikor utalják a nyugdíjakat 2020-ban

2019. december 31. | hozzászólás | Közélet

Baka F. Zoltán

A kincstár naptár alapján a járandóságok nem kerülnek be az azonnali utalással érintett tranzakciók közé.


A Magyar Államkincstár közzétette a nyugdíjak utalásának jövő évi időpontjait tartalmazó listát a honlapján. Ahogy lapunk korábban megírta, öt olyan hónap is lesz 2020-ban, amikor a megszokottnál hamarabb érkezhet meg a járandóság. A most közölt lista visszaigazolja a cikkünkben foglaltakat.

Mikor jön meg a pénz?

 Mikor jön meg a pénz?

Az utalással érkező nyugdíjak rendszerint adott hónap 12.-én érkeznek meg a számlákra, az államkincstári átutalást követő munkanapon. Azonban előfordul, hogy hétvégére esik 12.-e, ilyen esetben viszont már pénteken megérkezik a nyugdíj.

Jövőre négy ilyen hónap is lesz. Mindjárt az év első hónapjában hamarabb érkezik meg a nyugdíj, majd áprilisban, júliusban és szeptemberben is 12.-e előtt már a számlán lesz a járandóság. A kincstári naptár alapján októberben is korábban, már 9.-én elutalják a nyugdíjat, de mivel az a nap péntekre esik, a pénz csak hétfőn, 12.-én landol a számlákon, ami ugyebár munkanap.

Decemberben pedig már elsején elindítják az utalást, így másodikán meg is érkezik a jogosultakhoz. Itt nem a naptárhatás érvényesül, a kormány döntése alapján az év utolsó hónapjában a lehető legkorábban jóváírják a számlákon a járandóságokat. Így jön ki összességében a cikkünk elején említett öt hónap.

Államkincstári utalások 2020-ban (nem azonos a pénz bankszámlán való jóváírásával):

Január 9.

Február 11.

Március 11.

Április 8.

Május 11.

Június 11.

Július 9.

Augusztus 11.

Szeptember 10.

Október 9.

November 11.

December 1.

A dátumokból arra is következtetni lehet, hogy a nyugdíjak utalását külön fogják kezelni az azonnali utalással érintett egyéb pénzmozgásoktól. Jelen állás szerint jövő tavasztól megvalósul az azonnali utalás a magyar bankrendszerben, aminek a lényege, hogy a tranzakciók azonnal teljesülnek, és hétvégén is sor kerül a jóváírásokra.
NYUGDÍJ KALKULÁTOR
Számolja ki mennyit kell havonta félreraknia, hogy nyugodt időskora legyen!

Esetünkben az utóbbi az érdekes, mivel ha a nyugdíjaknál is érvényesülne az azonnali utalás, akkor nem kellene a kincstári utalást követő munkanapig várni a pénz megérkezésére. Októberben például már 9.-én, pénteken megérkezne a pénz, jelen állás szerint viszont erre csak a következő hétfőn kerül sor.

Az utalás mellett postai kézbesítéssel is érkeznek a nyugdíjak. Ezekre más rend vonatkozik: a Magyar Posta tájékoztatása szerint minden hónapban 12 napon keresztül zajlik a pénz kézbesítése. Itt pedig az lesz a jövő év kérdése, hogy milyen változásokat hoz a készpénzhasználat visszaszorítása. A kormány versenyképességi okokból ugyanis a nyugdíjak bankszámlára utalását akarja minél jobban elterjeszteni, ezt Varga Mihály jelentette be a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülés után, pár héttel ezelőtt. Egyelőre nem világos, hogyan lehet ebben érdemi előrelépést elérni a vidéken, jellemzően kistelepüléseken élő nyugdíjasok körében, ahol az elektronikus bankolás kevésbé elterjedt, adott esetben bankfiók sincs a faluban. A kormány mindenesetre első lépésben nekiáll felmérni az elmaradottabb régiókat.

fecsego.eu/mfor.hu

Leave a Reply 442 megnézve, 2 alkalommal mai nap |