< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Közélet / Blog article: Magasabb lett az államadósság és a költségvetés hiánya, mint vártuk

| Mobile | RSS

Magasabb lett az államadósság és a költségvetés hiánya, mint vártuk

Az előzetesen közölt 68,1 százalék helyett a GDP 68,2 százaléka volt az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a harmadik negyedév végén – közölte az MNB kedd reggel. A nettó adósság a nemzeti össztermék 54,3 százaléka volt, ez szintén egy hajszállal magasabb volt az előzetesen közölt adatnál.

Magasabb lett az államadósság és a költségvetés hiánya, mint vártuk

Portfolio azt írja, nem csak az adósságot, hanem a költségvetés egyenlegét is módosította a jegybank friss adatközlésében. Az előzetes statisztikában az MNB azt közölte, hogy a GDP 2 százaléka volt az államháztartás négy negyedéves gördülő hiánya, ezt most 2,3 százalékra módosították.

A pénzügyi számlák adataiban eddig elsősorban a GDP nominális összegéből adódtak a különbségek. Most azonban nem a GDP, hanem az adósság és a deficit összege okozta az eltérést.

Az előzetes közlésben még 31 093 milliárdos államadósság szerepelt, ezt emelték most fel 31 138 milliárdra, míg a négy negyedéves hiány 910 milliárdról 1031 milliárdra emelkedett.

Módszertani megjegyzései között az MNB annyit fűzött hozzá, hogy becslésen alapulnak az államháztartás uniós támogatásokkal összefüggő egyéb követeléseinek és egyéb tartozásainak 2019 harmadik negyedévére vonatkozó adatai, így ezek az értékek a későbbi publikációk során változhatnak.

atv.hu

Leave a Reply 795 megnézve, 1 alkalommal mai nap |