< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: Elítélt egy önkormányzati képviselőt, félmilliárdos munkát kapott a Szeviép-vezéreket felmentő bírónő cége

| Mobile | RSS

Elítélt egy önkormányzati képviselőt, félmilliárdos munkát kapott a Szeviép-vezéreket felmentő bírónő cége

Több százmillió forintos építőipari megbízásokat kapott a baksi önkormányzattól a Szegedi Törvényszék Szeviép-vezéreket felmentő bírójának, Nóvé Ágnesnek a családi cége azok után, hogy a bírónő egy másik büntetőügyben két és fél éves börtönbüntetésre ítélte Baks önkormányzati képviselőjét, az építési vállalkozó Kovács Gábort – derítette ki a PestiSrácok.hu. Portálunk megtudta, az ítélkező Nóvé Ágnes családi vállalkozása, az Éptárker Kft. a baksi önkormányzat állandó kivitelező cégévé vált, a vállalkozó és képviselő elítélése után a faluház és a könyvtár felújítását is elnyerték, összességében pedig több mint félmilliárd forint értékben végezhettek építőipari munkákat Bakson. Kovács Gábor képviselő elítélése előtt Nóvé Ágnesék vállalkozása nem kapott munkát Bakson.

“Tovább is van, mondjam még?” – emlékeznek még a régi gyermekmondóka refrénjére? Valahogy így vagyunk mi is a szegedi bírósági korrupció gyanús ügyekkel. Mire egyet feltárunk, a végére érünk, máris újabb információk kerülnek elő. Amikor azt hinnénk, ez már a csúcs, ennél durvább, teljes magyar igazságszolgáltatást megrengető dolgok nem jöhetnek, kiderül, hogy de igen, még mindig nem értünk a csúcsra. A Szegedi Törvényszéken folyó bíráskodást bemutató tényfeltáró sorozatunk következő részének főszereplője ismételten Nóvé Ágnes bírónő. Tudják, az a bírónő, akinek építőipari cége van, és aki elfejeltette jelezni, hogy beszállítója a szegedi önkormányzatnak, majd beült a szegedi önkormányzatnak korábban szintén beszállító Szeviép-vezérek büntető ügyének tanácsába és közreműködött azok felmentésében. Botka László házi tollnokai a szeged.hu városi weboldalon ütöttek vissza (vagy legalább is próbáltak) azzal, hogy a fentiekben nincsen semmi különös, mert a bírónő családi cége, az Éptárker más önkormányzatoktól is kapott munkát. Fel is sorolták kiktől. Rögtön az első volt a sorban a baksi önkormányzat. A Botka féle szeged.hu-ról idézünk: “Baks, nyolc beruházással 546 millió 887 ezer 402 forint” – ennyi pénzt kapott Nóvé Ágnes bírónő cége a mindössze a 2200 lakosú kistelepüléstől, amelyet Csongrád megye egyik legszegényebb falvaként tartanak számon.

Mint megtudtuk, az Éptárker Kft a baksi önkormányzat állandó kivitelező cégévé vált, nemsokkal azt követően, hogy a bírónő 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte az egyik önkormányzati képviselőt és építési vállalkozót. Az első munkát, a faluház és könyvtár felújításának kivitelezését a közbeszerzési értesítő szerint hirdetmény közzététele nélküli eljárásban választották ki, nem sokkal a képviselő elítélése után, úgy hogy korábban az Éptárker Bakson nem végzett munkát, legalább is közösségi projektben nem. 

Kovács Gábor az után kereste meg szerkesztőségünket, hogy olvasta a szegedi bírókról szóló tényfeltáró cikkeinket. Azt mondta korábban nem is tudta, hogy a bírónő, aki őt is elítélte, tulajdonosa annak az építőipari cégnek, amely a településükön, Bakson az utóbbi években sorra nyeri a közbeszerzéseket. 

A volt képviselő rendelkezésünkre bocsátotta periratait, amelyekből megállapítható, hogy nem egy ma született bárány, többszörös visszaesőként ítélték el korábban, ezért ennek megfelelően csak az iratok alapján tájékozódtunk.

Kovács Gábor 2012-14 között képviselő, 14-15 bizottsági külsős tag volt. 2012 év végén indult egy büntetőeljárás adócsalás miatt. Az első fokú ítéletet 2014 áprilisában mondta ki Nóvé Ágnes bírói tanácsa a Szegedi Járásbíróságon. Akkor 2 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélték, amit másodfokon a törvényszék megfelezett, aránytalannak tartva a járásbíróságon kiszabott büntetési tételt. A képviselő jó magaviselet miatt végül mindössze 6 hónapot ült. 

A volt képviselő cikkeink után elővette periratait, visszakereste illetve kikérte a faluban történt beruházások nyilvános dokumentumait, amelyekből megállapította, amit az interneten fellelhető iratok, adatok által aztán mi is ellenőriztünk, miszerint ítélete óta az összes beruházást, kivitelezést az Éptárker nyerte, még akkor is, amikor nem ők adták a legolcsóbb árajánlatot. 

A faluház és könyvtár felújítására elnyert pályázatról 2014 tavaszán értesült a község – tehát éppen akkor, amikor a képviselő pere zajlott. Pont áprilisban döntöttek arról, hogy indítják a közbeszerzést, és hitelt is felvesznek a költségek megelőlegezéséhez. Az erről szóló jegyzőkönyv tanúsága szerint a projektgazda a Baksért Hagyományőrző Egyesület volt. A felújítási munkálatokat pedig májusban tervezték kezdeni és augusztus végére befejezni. 

Megtaláltuk a közbeszerzési értesítőben az Éptárker mind a 8 baksi munkáját. Ezek közül az első volt a faluház és könyvtár felújítása. A letölthető dokumentumok szerint hirdetmény közzététele nélküli eljárásban választották ki az Éptárker Kft-t – hogy a semmiből miként került elő a szegedi kis családi cég, az talány… 

A letölthető dokumentáció szerint a Közbeszerzési Döntőbizottságot a kivitelező kiválasztásáról 2014 április 27-én külték meg, tehát a döntés még ez előtt megszületett, körülbelül kettő héttel azután, hogy az önkormányzati képviselőt a cégtulajdonos bírónő elítélte.

2014 novemberében, jött a következő munka, a bírónő cége a fecskeházak felújításának kivitelezését is elnyerte.

A sikeres együttműködést a falu vezetése és az Éptárker között további közös munkák koronázták. 

Egy éven belül nyert pályázatot a baksi önkormányzat szociális bérlakásokra, összesen nyolc darab ikerház építésére forrást. Ezt a projektet is az Éptárker kapta, ahogy a következő években az egészségház, az óvoda, minibölcsőde, valamint a szociális centrum és gondozási ház felújítási-építési munkáit is. 

Előfordult, hogy pontozásos rendszerben hozták ki győztesnek az Éptárkert, de hogy mik voltak a pontozási szempontok a mai napig nem derült ki. Kovács Gábor közérdekű adatigénylést nyújtott be a jegyzőhöz, de kérdése így is megválaszolatlan maradt.

Azon túl, hogy minden kivitelezést elnyert az Éptárker azóta, még az előzetesen kalkulált, pályázaton elnyert keretösszeget sem sikerült tartaniuk, hanem több tízmillió forintos többletköltségeiket fizette ki a falu, általában hitelből.

Kovács Gábor kijelentette, hogy már meg is bízott egy ügyvédet és perújrafelvételt kér, valamint az Országos Bírói Hivatalhoz fordul. 

Az OBH elnökét, aki épp a minap érvénytelenítette a Szegedi Törvényszék vezetésére kiírt pályázatot, vonta meg az ügyek kiszignálásának jogkörét a büntető kollégium vezető-helyettestől és kezdeményezett újabb vizsgálatot, újra megkerestük. Hogyan lehetséges, hogy az önkormányzati képviselőt adócsalás miatt elmarasztaló ítélet után Bakson sok százmilliós munkákat vállaljon a bírónő cége. Nem veszíti-e el a bíró a pártatlanságnak a látszatát egy ilyen ügy után? Azt is megkérdeztük, hogy Nóvé Ágnes bírónő kapcsán feltárt többszörös jogszabálysértésnek lesz-e következménye, vagy tovább bíráskodhat a Szegedi Törvényszéken, kiemelt bűnügyekben, mintha mi sem történt volna. 

Vezető kép: PS montázs, a háttérben a baksi egészségház a falu Facebook oldaláról

Leave a Reply 135 megnézve, 1 alkalommal mai nap |