< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja / Blog article: Megszavazta az EP: hatalmas többséggel ítélték el újra Magyarországot

| Mobile | RSS

Megszavazta az EP: hatalmas többséggel ítélték el újra Magyarországot

Megszavazta az EP: hatalmas többséggel ítélték el újra Magyarországot

2020. január 16. 13:20PortfolioMTI

Azz Európai Parlament a csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén hatalmas többséggel megszavazta a Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárással összefüggő, a két uniós tagállamot elmarasztaló állásfoglalási indítványát.

Az Európai Parlament a tegnapi, azaz szerdai ülésén vitázott a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről. Ezután jött ma a szavazás a plenárison.

A vitát követő csütörtöki szavazáson 446 szavazattal, 178 ellenében, és 41 tartózkodás mellett fogadta el az EP a nem kötelező érvényű határozatot. Ez azt jelenti, hogy a plenáris szavazáson összesen 665 képviselő vett részt, 41-en tartózkodtak. A döntés több dolgot is jelent:

  • Kimondta az EP, hogy mindkét tagállamban a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárás elindítása óta tovább romlott a jogállamiság helyzete
  • Az EP többek között az igazságszolgáltatás függetlensége, a szólásszabadság, a korrupció, a kisebbségek jogai, valamint a bevándorlók és menekültek helyzete miatt fejezte ki aggodalmát.
  • Újra szorgalmazza az EP, hogy az ilyen és hasonló problémák miatt össze kell kötni a jogállamiság tiszteletben tartását az EU-pénzek kifizetésével
  • Felszólították az Európai Tanácsot, hogy másfél év után most már végre tegyenek hathatós lépéseket a két ország ellen zajló 7-es cikk szerinti eljárásban (legyenek tematikus meghallgatások, majd vigyék döntésre a dolgot, azaz fogalmazzanak meg ajánlásokat a két ország irányába és szabjanak ezekhez határidőt is). A magyar ügyben azt is szorgalmazzák, hogy vonják be az EP-t is a folyamatba, hiszen azt az eljárást 2018 őszén az EP indította (a lengyelekkel szembeni eljárást viszont az Európai Bizottság).
  • A magyar kormánypártot, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt jelentős számú képviselője is mellé állt az indítványnak. Ez nem meglepetés: már szerda este úgy döntött a párt vezetése, hogy a frakciófegyelem jegyében meg kell azt szavazni. Ez tehát erős jelzés a magyar kormánypártnak, hogy ha nem változtat az irányvonalán, akkor a párt vezetése jobbnak látja, ha a Fidesz más pártcsoportban folytatja a munkáját.

Címlapkép forrása: Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

Ez a cikk “Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon – jelen és jövő” című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően

fecsego.eu/Portfólió.hu

Leave a Reply 80 megnézve, 1 alkalommal mai nap |