< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja / Blog article: Sarokba szorították a Fideszt – Saját hazugságuk áldozatává váltak.

| Mobile | RSS

Sarokba szorították a Fideszt – Saját hazugságuk áldozatává váltak.

Írta G. Kovács Károly -2020-01-16    

Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images

Mint arról már korábban beszámoltunk, tegnap ismét napirendre került az Európai Parlamentben a magyar és lengyel jogállamiság ügyében indított hetes cikk szerinti eljárás. A mostani vitában az EP öt frakciója konkrét lépéseket vár el az Európai Tanácstól, mivel az elmúlt egy évben szinte semmilyen pozitív eredményt nem tudtak felmutatni – közölte a 444.hu.

A vitában többen is felszólaltak, köztük a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin is, aki Hidvéghi Balázshoz, a Fidesz politikusához intézte kérdését:

“HA ORBÁN VIKTOR ÉS A FIDESZ SZERINT MINDEN ANNYIRA RENDBEN VAN A JOGÁLLAMISÁGGAL, AKKOR MIÉRT ELLENKEZNEK ANNYIRA AZ ELLEN, HOGY JOGÁLLAMISÁGI GARANCIÁKHOZ KÖSSÉK AZ EU-S PÉNZEKET? ÖN SZERINT EZ NEM ÉR FEL EGY BEISMERŐ VALLOMÁSSAL?”

A hetes cikk szerinti eljárás alapját a Sargentini-jelentés adja, melyben megfogalmazták, hogy Magyarországon jelentősen sérül a jogállamiság valamint felszólították a magyar kormányt az Európai Unió alapszerződésének és alapértékeinek betartására.

Az elmúlt időben több olyan uniós vizsgálat is indult, mely a magyarországi EU-s pénzek felhasználására irányult.

A mostani szabályozás szerint az unió jogállamisághoz kötné a 2021-2027 közötti időszakban kifizetésre kerülő támogatásokat. Tehát, ahol sérül a jogállamiság, korrupció vagy csalás gyanúja merül fel az uniós támogatások körül, vagy ahol nem lépnek fel kellően az adócsalás ellen, ott részben vagy teljesen felfüggesztenék a finanszírozást.

A Momentum EP-képviselőjének kérdése pedig tökéletesen betalált. Rávilágít arra az ellentmondásra, melyet a Fidesz próbál elhitetni mindenkivel, hisz ha minden a legnagyobb rendben van a magyar jogállamisággal, mint ahogy azt ők állítják, akkor a Fidesznek nincs félnivalója attól, hogy elapadnak majd az uniós források a következő időszakban

fecsego.eu/Pesti bulvár

Leave a Reply 78 megnézve, 1 alkalommal mai nap |