< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Idős szüleit akarta megölni – vádat emelt a főügyészség

| Mobile | RSS

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Idős szüleit akarta megölni – vádat emelt a főügyészség

 CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG
      6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
     
                         E-mail: csongrad.fou@mku.hu

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki többek között házi készítésű robbanóanyaggal próbált elégtételt venni régi sérelmein.

A vádirat szerint a Csongrád megyei faluban élő férfi hosszabb idő óta állt rossz viszonyban szüleivel, a közelmúltban bekövetkezett válásáért is őket tette felelőssé. Ebből adódóan elhatározta, hogy megöli édesanyját és édesapját oly módon, hogy felrobbantja velük együtt magát. Ebből a célból lakóhelyén robbanóanyag és robbantószer felhasználására szolgáló készüléket készített töltényhüvelyekből, lőporból, nitroglicerinből és rongyokból. A robbanóanyagnak minősülő készülék készítésére a vádlott engedéllyel nem rendelkezett. Mindezeken túlmenően magához vett egy méteres vasrudat, egy engedély nélkül tartott gázriasztópisztolyt és 40 db lőszert, egy kést, két darab benzinnel töltött flakont, és 2018. november 26. napján a kora reggeli órákban elindult szülei lakóházához.

Terve az volt, hogy szülei lakóhelyéhez megy, őket felelősségre vonja és amennyiben nem kap megfelelő válaszokat, úgy felrobbantja a házukat magával együtt. A korai órák ellenére a vádlott édesapja már nem volt otthon, míg 77 éves édesanyja megpróbálta a fenyegetőző és őt a vascsővel testszerte többször megütő és hanyatt lökő vádlottat megakadályozni a házba való bejutásban. Az ellenállást leküzdve a vádlott a házba bejutott, édesanyját megkötözte, azonban a sértett segítségkérését a szomszéd meghallva a házhoz sietett. A vádlott ezt észlelve a tervein változtatva a házban levő gázpalackot nyitotta ki és a nála levő lőszereket, illetőleg rongyba tekert robbanóanyagokat próbálta meggyújtani a magával hozott benzinnel és öngyújtóval. A vádlott cselekményét befejezni nem tudta, mivel a vádlott szomszéd által értesített testvére a házba belépve azonnal elzárta a palackot, illetőleg megpróbálta a vádlottat lefegyverezni. A vádlott a nála levő gázriasztófegyverrel testvérére lőtt és csak az udvarra kikerülve a szomszéd segítségével le tudták őt fegyverezni. A vádlott által kiengedett gáz már olyan koncentrációban volt jelen, hogy akár egy elektromos vagy az emberi test által kiváltott elektrosztatikus töltés nyomán keletkező szikra is berobbanthatta volna azt, ami csak a véletlen folytán maradt el.

A vádlott a cselekmény elkövetésekor olyan elmekóros állapotban volt, ami kizárta őt cselekménye következményeinek felismerésében és ezen felismerésnek megfelelő magatartás tanúsításában.

A főügyészség a férfival szemben előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, emberölés előkészülete, lőszerrel visszaélés bűntette, robbanóanyaggal visszaélés bűntette, valamint fegyveresen elkövetett magánlaksértés bűntette miatt emelt vádat.

A vádemeléskor előzetes kényszergyógykezelésben levő vádlott vonatkozásában a főügyészség az ellene emelt vád alóli felmentésre tett indítványt a kényszergyógykezelés elrendelése mellett. Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Törvényszék rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel dönteni.

S z e g e d, 2020. január 20.
Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |