< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG. S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Számítógépes csalók pénzét mosták – vádat emelt ellenük az ügyészség

| Mobile | RSS

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG. S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Számítógépes csalók pénzét mosták – vádat emelt ellenük az ügyészség

   
   6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
    
             E-mail: csongrad.fou@mku.hu 

A vádirat szerint a vádlottak a fenti időszakban Szerbiából Magyarországra utaztak, és összesen 7 különböző pénzintézet szegedi illetve hódmezővásárhelyi fiókjaiban nyitottak saját nevükre bankszámlákat. A számlanyitásokkal kapcsolatos ügyintézésben több esetben egy Csongrád-megyei illetőségű vádlott-társuk nyújtott segítséget, aki kellő helyismerettel rendelkezett.

Vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség öt szerb és egy szerb-magyar állampolgárságú férfi ellen, akik 2015-2017. évek során együttesen több, mint 120 millió Ft tisztára mosásában vettek részt.

A bankszámlákra az alábbi két módszerrel elkövetett bűncselekmények nyomán érkeztek pénzátutalások:

Ismeretlen elkövetők kameruni, dubai, tajvani, egyesült államokbeli és egyéb, külföldi illetőségű cégek e-mail levelezését feltörték, és csalárd módon azt hitették el velük, hogy üzleti partnerüknek a bankszámlaszáma megváltozott. A megtévesztett cégek képviselői ezért a hamis e-mailben magadott – a valóságban a vádlottak nevére Magyarországon vezetett – számlákra teljesítettek átutalásokat.

Az eljárás során azonosíthatatlan elkövetők különböző webshopokban valótlan tartalmú hirdetéseket jelentettek meg, melyekben grill-berendezést és kávégépeket kínáltak eladásra. A hirdetésekben megjelölt – a valóságban a vádlottak nevére vezetett – bankszámlákra az árucikkeket megrendelő német és osztrák magánszemélyek esetenként 200 és 1200 euró közötti összegeket utaltak át, azonban a vásárolt termékeket végül sosem kapták meg.

A bűnös eredetű pénzösszegek egy részét a vádlottak készpénzben felvették, a legtöbb esetben azonban azok különböző, kriptovaluta-kereskedő külföldi cégek bankszámláira kerültek továbbutalásra.

Az ügy nemzetközi vonatkozású körülményeinek tisztázására vagyon-visszaszerzési eljárás keretében, valamint az Európai Uniós ügyészi szerv, az EUROJUST közreműködésével továbbított európai nyomozási határozatok útján került sor.

A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Szeged, 2020. január 31.

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 76 megnézve, 1 alkalommal mai nap |