< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, Közélet / Blog article: Jelentősen drágult a sertéshús, visszaesett a kereslet

| Mobile | RSS

Jelentősen drágult a sertéshús, visszaesett a kereslet

FT

FTKÖVETÉS2020.02.01. 07:10

A független újságírás létezésével nem alattvalói, hanem partnerei vagyunk a hatalomnak.TÁMOGASS TE IS!

Jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban a sertéshús ára, a Magyar Nemzet szombati számának nyilatkozó áruházláncok szerint már a keresleten is meglátszik a drágulás hatása – írta az MTI. 

Az elmúlt egy év alatt átlagosan 25-30 százalékkal emelték a beszállítók a sertéstőkehús árát – nyilatkozta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. Bár a vásárlók jellemzően ennél valamivel szerényebb áremelkedéssel találkozhatnak az áruház húspultjaiban, így is visszaesett a kereslet. Hozzátette: sertéshúsból sok helyen húsz százalékkal kevesebbet adnak el üzleteik.

DSOKI20191105019

Fotó: Sóki Tamás

Hasonló tendenciákról számolt be Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője is. Az áruházlánc tapasztalatai szerint a visszaesés leginkább a sertéskarajnál érhető tetten. Az Aldi sajtóosztálya szintén növekvő árakról számolt be, a diszkontlánc ugyanakkor éves összevetésben nem tapasztalt visszaesést a forgalomban.

Az Auchan Magyarország kommunikációs menedzsere szerint a sertéshús keresletét több összetevő határozza meg.

ÉVRŐL ÉVRE AZT TAPASZTALJÁK, HOGY EGYRE KEVESEBBEN FŐZNEK OTTHON, ÍGY AZ OTTHON ELKÉSZÍTETT HÚSÉTELEK ARÁNYA IS CSÖKKEN.

Kiemelte, hogy a sertésárak emelkedése nem hazai jelenség, az afrikai sertéspestis okozta károk miatt az egész Európai Unióban az egekbe szöktek az árak. Ennek legfőbb oka, hogy Kínában a betegség miatt több száz millió sertést kellett levágni, az ott keletkezett hiányt pedig elsősorban uniós húsáruval igyekeznek pótolni. A magyar sertéshús iránti keresletet, így az árakat is tovább növeli, hogy a szomszédos Romániában szintén nagy pusztítást végzett a kór. A kényszervágások miatt importra szorul az ország – mondta Adorján Abigél. 

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára szerint az árak emelkedése valóban nagymértékű volt az elmúlt időszakban, ugyanakkor nem átmeneti drágulásról van szó, például a kínai kereslet továbbra is tartja magát. A kereskedelmi forgalom visszaesése azonban meglátása szerint részben a januári megcsappant fogyasztás számlájára írható. 

Év végén mindenki kiköltekezett, a háztartások érthető módon januárban visszafogják a költéseiket, így húsból is jóval kevesebb kerül a kosarakba – mondta Menczel Lászlóné, aki szerint  csak néhány hét múlva lehet majd megmondani, hogy a keresletet az árak emelkedése vagy a természetes közgazdaságtani folyamatok fogták-e vissza.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 87 megnézve, 1 alkalommal mai nap |