< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Deutsch Tamás: A felfüggesztés meghosszabbítása szerencsétlenkedő Néppárt benyomását kelti

| Mobile | RSS

Deutsch Tamás: A felfüggesztés meghosszabbítása szerencsétlenkedő Néppárt benyomását kelti

ITTHON

Deutsch Tamás: A felfüggesztés meghosszabbítása szerencsétlenkedő Néppárt benyomását kelti

ITTHON Serdült Viktória 2020. február. 05. 12:06

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint a néppárti frakcióülésen és a választmányon is gyakran méltatlan volt a hangnem.

Szerencsétlenkedő párt benyomását kelti, és logikailag is ellentmondásos a Fidesz felfüggesztésének meghosszabbítása – értékelte az Európai Néppárt választmányának döntését a hvg.hu-nak Deutsch Tamás. A Fidesz EP-delegációjának vezetője arra is figyelmeztetett, hogy

ami jelenleg az EPP-ben folyik, az semmiképpen sem a nyugodt pártműködés képét mutatja.

Donald Tusk, a Néppárt elnöke a választmány hétfői ülésén jelentette be, hogy határozatlan időre meghosszabbítják a Fidesz tagságának felfüggesztését az Európai Néppárt. A döntés lényegében azt jelenti, hogy minden marad a régiben: a magyar kormánypárt EP-képviselői továbbra is bent ülnek a frakcióban, Orbán Viktor viszont nem vehet részt a Néppárt tanácskozásain.

Miközben Tusk és a választmány küldöttjei kompromisszumos megoldásról beszéltek, a háttérben Deutsch szerint késhegyig menő viták folytak az EPP-képviselők között.

„A múlt heti néppárti frakcióülésen és a hétfői választmányon méltatlan, a Fidesz és a jóakaratú tagpárti képviselők számára elfogadhatatlan, durváskodó megnyilatkozások hangoztak el” – mondta.

A Fidesz EP-képviselője szerint nemcsak ez vet szomorú képet a Néppártra, hanem az sem a nyugodt működést mutatja, hogy „egy agresszív kisebbség az EPP egyik legsikeresebb és nyilvánvalóan legnépszerűbb pártját támadja a politikai szolidaritás minimumát is felrúgva”.

Bár Deutsch szerint a felfüggesztést az egész pártcsalád szempontjából kell vizsgálni,

ha azt önző módon csak a Fidesz szemszögéből tennék, akkor a helyzet sokkal kedvezőbb, mint a legtöbben jósolták.

Az EP-képviselő szerint a sok dörgedelmes nyilatkozat ellenére nemhogy nincs többsége a Fidesz kizárására irányuló szándékoknak, de a meghatározó tagpártok a korábbi hallgatás, illetve a visszafogott támogatás helyett határozottan kiállnak a magyar kormánypárt mellett.

A politikus szerint az is pozitív lépés, hogy – még ha konkrétumok nélkül is – jövőre kongresszust szerveznek az EPP értékeiről.

„A Néppárt vezetői arról beszélnek, amit mi és a velünk egyetértő tagpártok évek óta, már a tavaly márciusi döntés előtt évekkel mondtunk, azaz végre belső eszmecsere kezdődik a pártcsalád jövőjéről” – összegezte Deutsch.

Az EPP átalakulását sürgette kedd este Rómában Orbán Viktor miniszterelnök is, aki szerint ha a pártcsalád nem nyit egy új fejezetet, akkor mindig csak a baloldali, liberális irányba fog mozogni, mert többek közt a média és az egyetemek részéről érkező nyomás arra készteti, hogy feladja eredeti ideológiája egyre több elemét.

A Nemzeti konzervativizmus című konferencián rendezett pódiumbeszélgetésen Orbán megígérte, hogy ellenforradalmat próbál indítani a Néppártban, arról azonban nem beszélt, hogy ki akarna lépni. Szerinte inkább új mozgalmak, új pártok felé kell nyitni, ilyen például a spanyol szélsőjobboldali Vox.

Kérdés persze, hogy mit szól ehhez Donald Tusk, aki a felfüggesztés meghosszabbítása után úgy fogalmazott: „amíg én vagyok az Európai Néppárt elnöke, és amíg a helyzet Budapesten változatlan, a Fidesznek nincs visszaút az EPP-be”.

*Frissítés: Cikkünk címében korábban az szerepelt, hogy a felfüggesztés egy szerencsétlenkedő Néppárt benyomását kelti. A pontos idézet: a felfüggesztés meghosszabbítása szerencsétlenkedő Néppárt benyomását kelti.

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 81 megnézve, 1 alkalommal mai nap |