< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja / Blog article: Exkluzív beszámoló: Földön fekve várják a halált a betegek Kínában

| Mobile | RSS

Exkluzív beszámoló: Földön fekve várják a halált a betegek Kínában

Hetekre előre betáraztak élelmiszerből a párjával, miközben a kórházakban tragikus a helyzet – egyebek mellett erről mesélt egy jelenleg is Vuhanban tartózkodó magyar férfi. Keresztes Zoltán azt is elmondta, hogy bár épülnek új kórházak, de a fertőzöttek számából kiindulva, ez sem segít sokat helyben.

Egészségügyi ellenőrző pontokat állítottak fel a közúti határátkelő-helyeken a koronavírus miatt. Közben kiderült, hogy nem a koronavírus fertőzte meg azt a kínai nőt, aki hétfő este lázasan érkezett a Liszt Ferenc Repülőtérre. Az előírásoknak megfelelően azonban megfigyelés alatt tartják a Szent László Kórházban. Rajta kívül összesen nyolcan vannak karanténban, mindannyian tünetmentesek. Kínában közben 493-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, és majdnem 25 ezren fertőződtek meg, ugyanakkor több mint 900-an már felépültek a betegségből. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ugyanakkor a vírus még Kínában sem minősül országos járványnak.

Mindeközben volt olyan magyar is, aki bár hazajöhetett volna, mégsem tette. Keresztes Zoltán, akit telefonon sikerült kapcsolni, az ATV Start című műsorban mesélt arról, hogy miért nem hagyta ott a várost, ahonnan a fertőzés kiindult.

Mint mondta, kínai származású a felesége, akit nem akart otthagyni, illetve azért sem, mert egyedül látja el a zenei vezetői feladatokat munkahelyén. Így tehát – mesélte a zeneszerzőként dolgozó férfi – problémát okozna, ha újra elkezdenének játszani, és nem érne vissza időben.

Mint mesélte, párja két napja merészkedett el először a zárlat óta a három kilométerre lévő áruházba, de üres polcokat talált ott. Úgy indult neki ennek az útnak – tette hozzá a férfi –, mintha a Holdra szállt volna: több réteg ruhát, esőkabátot, úszószemüveget és jó minőségű maszkot is magára vett.

Keresztes Zoltán szerint a kórházak helyzete tragikus, a helyi közösségi médiás felületen többször kaptak olyan felvételeket, amikor a betegek a földön fekszenek, és „ott várják a véget”.

Bár Vuhanban felhúztak egy 1000 ágyas kórházat, az sokat nem segít a helyzeten, tekintve, hogy a városban eddig nagyjából 10 ezer fertőzött van. A kormányzat egyébként további három, néhány ilyen hatalmas kórházat szeretne felhúzni, a kérdés inkább az, hogy „utol tudják-e érni önmagukat”, ha ugyanilyen ütemben nő a fertőzöttek száma.

A zenész arról is mesélt, hogy az emberek fegyelmezettek, védőfelszerelést vesznek fel, ha kimennek, tartják az egymástól való távolságot is. Ettől független „óriási a félelem” – tette hozzá. Megemlítette azt is, hogy ők hetekre be vannak tárazva élelmiszerből, a kínai embereknek azonban nagy érvágás lehet a helyzet, ugyanis ők naponta szeretnek friss zöldséget és húst venni, illetve még aznap el elfogyasztani. Olyan híreszteléseket is hallani, hogy valakik éheznek, mert nem jutnak élelmiszerhez. A kormányzat ugyanakkor igyekszik ez ellen tenni azzal, hogy a rendőrök hangosbemondóval járják az utcákat, arról érdeklődve, hogy szenvednek-e hiányt valamiben.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 102 megnézve, 1 alkalommal mai nap |