< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja / Blog article: Korózs Lajos döbbenetes tényeket ásott elő a Fideszről – nem fogják tudni megmagyarázni ezeket a számokat

| Mobile | RSS

Korózs Lajos döbbenetes tényeket ásott elő a Fideszről – nem fogják tudni megmagyarázni ezeket a számokat

2020. 02. 06.

Teljes kudarc a kormány lakás- és népesedéspolitikája – mondta Korózs Lajos és Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselői sajtótájékoztatójukon.

Az egész országban lakásválság van, még a falvakban is. Míg a szocialista kormányok idején – ha már „előszeretettel nyolcéveznek mindig” – 280 000 új lakás épült, a Fidesz 9 éve alatt mindössze 88 000 – mondta Korózs.

„…még a második világháború idején, a háborús években is több új lakás épült Magyarországon, mint az ő kormányzásuk idején” – emelte ki.

Az Orbán- kormány nem épített új lakásokat és nem újította fel a meglévőket, hanem inkább megszabadult tőlük.

„A mesterségesen generált, csak és kizárólag a tulajdonjog megszerzésére fókuszáló kormányzati politikának” az a következménye, hogy már nem csak a legelesettebbeknek vannak lakhatási problémáik, hanem a megfizethetetlen ingatlanárak miatt a középosztály is válságba került – mondta a Parlament Népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

Az egyetemi városokban az albérleteket képtelenség megfizetni, a fiatalok önálló életkezdéséhez pedig lehetetlen forrásokhoz jutni – mondta Korózs, Bangóné pedig egy debreceni példával szemléltette, hogy egy fiatal párnak a nettó jövedelme 100 %-át kellene letennie havonta, hogy vegyen egy 50-60 m2-es panellakást, és 30 éven keresztül kellene fizetnie a részleteket. „És akkor nem beszélünk arról, hogy eszik, ruházkodik és eljár dolgozni”.

„Először is a kormányzati politikán kéne változtatni” – mondta Korózs, hozzátéve: a különböző minisztériumok munkáját a lakáspolitikában össze kéne hangolni.

Másrészt normatív lakástámogatási rendszert és adósságkezelési szolgáltatást kéne kialakítani. Ilyen volt már Magyarországon, de az Orbán-kormány 2012-ben eltörölte, „következésképpen oly mértékű volt a lakásvesztés, (…) hogy emberek tízezreit fosztották meg a lakhatástól”.

Bevezette viszont a kormány az öncsőd intézményét, amit nem akartak sem az önkormányzatok, sem a kliensek, sem a pénzintézetek. Nem is mentettek meg vele senkit – mondta.

A hajléktalanság kérdését említve elmondta: a szocialisták szerint külső férőhelyek biztosítására, albérleti támogatásra és szociálisbérlakás-építési programra lenne szükség.

Nem csoda, ha a jelenlegi lakás- és életkezdési viszonyok mellett nem születnek meg azok a gyerekek, akiket szeretnénk, hogy megszülessenek – jegyezte meg Korózs.

Bangóné a születési adatokat ismertette két nyolcéves időszakban: e szerint 2003 és 2010 között, az MSZP kormányzása alatt 770 690 gyermek született, míg 2011 és 2018 között, a Fidesz-KDNP kormányzása alatt 724 654, azaz 46 ezerrel kevesebb.

„Tudják, mennyi ez? Mintha egy Nagykanizsa méretű város eltűnt volna Magyarországról!” – mondta Bangóné.

„Ma Magyarországon a fiatalok számára két út van: vándorbot vagy koldusbot” – jelentette ki, ismertetve: minden 10. szülőkorú nő külföldön van, és minden hatodik-hetedik magyar gyermek külföldön születik. Ez azt is mutatja: van olyan ország, ahol működik a családtámogatás és a népesedéspolitika.

Az MSZP-kormányok alatt KSH-adatok szerint minden évben született 95-97 000 gyermek Magyarországon, kivéve 2011-et, amikor a 2008-as gazdasági világválság miatt 88 049 gyermek született. Ez volt a százéves mélypont.

A Fidesz-kormány ideje alatt 2016-ban született a legtöbb gyerek, 93 063, de azt követően a folyamatos sikerpropaganda ellenére „kijelenthetjük, vizsgálva a számokat, hogy drasztikusan csökken évről évre Magyarországon a megszületett gyermekeknek a száma”.

2018-ban már csak 89 800 gyermek született, a tavalyi év első 11 hónapjának adatai alapján 2109-ben pedig „egészen minimálissal több”, mint a mélypontot jelentő 2011-es évben.

Ráadásul feltűnő, hogy bár Magyarországon drasztikusan csökken a születésszám, a ccsecsemőhalálozások száma nem csökken – hívta fel a figyelmet Bangóné. Elsődleges okként a kórházi fertőzéseket nevezte meg, mint a „kudarcos egészségpolitika” egyik fő mutatóját.

„Kijelenthetjük, hogy ha az elmúlt 10 évben a jobboldali népesedéspolitika, családpolitika nem működött, akkor balra kell fordulni és baloldali népesedéspolitikát kell Magyarországon megvalósítani” – mondta Bangóné.

Korózs még elmondta: a Parlament Népjóléti bizottsága csütörtökön meghallgatja az EMMI vezetését a koronavírus ügyében meghozott intézkedésekről.

fecsego.eu/BalraMagyar

Leave a Reply 89 megnézve, 1 alkalommal mai nap |