< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Közélet, Kultúra / Blog article: Jönnek a kamerák – Dermesztőnek nevezte Szüdi János szakjogász a kormány iskolarendészeti terveit

| Mobile | RSS

Jönnek a kamerák – Dermesztőnek nevezte Szüdi János szakjogász a kormány iskolarendészeti terveit

168 óra

2020. február 7.

  • – SZERZŐ: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA

Miközben sok szakértő a NAT-tal van elfoglalva, szinte észrevétlen marad, amit Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár és Horváth László, fideszes parlamenti képviselő jelentettek be Gyöngyöspatán. Az MTI tudósítása szerint az államtitkár azt mondta: a zavartalan munkavégzés körülményeinek biztosításával meg kell védeni a munkájukat ellátó pedagógusokat. Maruzsa Zoltán a gyöngyöspatai gyerekeknek jogerősen megítélt kártérítés ügye kapcsán kifejtette: az oktatási intézményekben előforduló, pedagógusokkal szembeni erőszakos esetek egyre gyakoribbak. „Ennek visszaszorítása érdekében a kormány az érintett és erre igényt tartó oktatási intézményekben iskolarendészet felállítását és biztonsági kamerarendszer kiépítését tervezi” – tette hozzá.

A kormány hetek óta szítja a rasszista gyűlöletet a helyi romák ellen. A múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök még erre is rátett egy lapáttal: szokásos rádióinterjújában arról beszélt, hogy „az elmúlt években áldatlan állapotok jöttek létre” Gyöngyöspatán. Kifejtette: „sok család nem küldte be a gyerekét az iskolába, valakinek 500 óra hiányzása van, akit beküldtek, az nem tartotta be a házirendet. Itt hol szülők, hol gyerekek fenyegették meg a tanárokat, időnként fizikai tettlegességre is sor került”. Nyilvánvaló volt ezek után, hogy valami készül.

Fotó: Merész Márton

Szüdi János jogász dermesztőnek nevezi a kormány iskolai rendészeti terveit.

– Ilyen még a szocializmusban sem volt – mondta lapunknak. Emlékeztetett arra, hogy Pintér Sándor belügyminiszter már 2012-ben elővezette az iskolarendőrségre vonatkozó terveit, de ezekből végül semmi nem lett. – Maruzsa Zoltán most zéró toleranciát hirdetett az iskolai erőszak ellen, azt mondta, be kell kamerázni az intézményeket. Ilyen körülmények között fognak a pedagógusok tanítani. Ne higgyék azt, hogy azt tanítanak majd, amit akarnak. Megvan már az ürügy is a teljes kontrollra. Ehhez képest a szocializmus iskolája maga volt a szabadság – fogalmazott Szüdi, aki szerint a gyöngyöspatai ügyet ürügyként használva átalakítják a teljes iskolarendszert, börtönné változtatják az intézményeket. Az iskolai feszültségekre, esetleges agresszióra nem pedagógiai vagy módszertani válaszokat keresnek, hanem rendőrökkel fenyegetik a gyerekeket. De arról szót sem ejtenek, hogy a gyerekeket is éri erőszak, mégpedig több, mint amennyi a tanárokat. Két éve a NAT-on rágódunk és nem vesszük észre, hogy megszüntették a rugalmas beiskolázást, korlátozzák a magánoktatást, s mindenkinek kötelező hatévesen iskolába járni – tette hozzá.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 247 megnézve, 1 alkalommal mai nap |