< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Tudomány/gazdaság / Blog article: Katasztrófa. Ki kellett menekíteni élőhelyéről egy súlyosan veszélyeztetett halfajt Ausztráliában

| Mobile | RSS

Katasztrófa. Ki kellett menekíteni élőhelyéről egy súlyosan veszélyeztetett halfajt Ausztráliában

Egyfajta ‘elektromos sokkoló’ segítségével gyűjtötték be a halakat.

Ki kellett menekíteni természetes élőhelyéről egy súlyosan veszélyeztett halfajt Ausztráliában, mert a bozóttüzek közvetve veszélyeztetik a fennmaradását.

A Canberrai Egyetem kutatói a Galaxias tantangara nevű halfaj 142 egyedét emelték ki múlt hónapban a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales államban lévő Kosciuszko Nemzeti Park Tantangara Creek nevű folyójából.

A nagyjából 10 centiméteresre növő halakat, amelyeknek eddig ismert egyetlen élőhelye a folyó egy csaknem három kilométeres szakasza, egyfajta “elektromos sokkoló” segítségével gyűjtötték be.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozó Galaxias tantangara populációja már jóval a mostani bozóttüzek előtt megcsappant.

Azóta, hogy 100 évvel ezelőtt meghonosították a pisztrángot Ausztráliában sporthorgászati célból, a faj populációjának 98 százaléka eltűnt.

A szakemberek szerint nagyjából kétezer felnőtt példány élhetett a folyóban a mostani bozóttüzek előtt. Ahogy sok másik faj esetében, úgy a Galaxias tantangaránál sem tudni, hogy mostanra mennyire zsugorodott a populáció.

Az egyetem ökológusa, Mark Lintermans szerint a halak viszonylag jól átvészelik a tüzet, amit azonban nem élnek túl az az, amikor az eső belemossa a hamut a vízbe, sűrű masszává változtatva azt. A helyzetet tovább súlyosbítják a szintén a vízbe kerülő félig megégett levelek, amelyek aztán lebomlanak. Ez az elegy kivonja az oxigént a vízből, fulladásra ítélve annak élővilágát.

A kimentett halak egy haltenyésztő telepre kerültek és legjobb esetben már 4-5 hónapon belül visszakerülnek a folyóba. Legrosszabb esetben azonban a telepen kell maradniuk, a kutatóknak pedig meg kell tanulniuk szaporítani őket.

Az elsősorban Ausztrália délkeleti részén tomboló bozóttüzek a tudósok becslései szerint eddig több mint egymilliárd állat halálát okozták.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 93 megnézve, 1 alkalommal mai nap |