< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG//S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Benyújtotta indokolt fellebbezését a Csongrád Megyei Főügyészség az un. SZEVIÉP ügyben

| Mobile | RSS

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG//S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Benyújtotta indokolt fellebbezését a Csongrád Megyei Főügyészség az un. SZEVIÉP ügyben


      6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
        Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
                         E-mail: csongrad.fou@mku.hu

A Csongrád Megyei Főügyészség a mai napon írásban is benyújtotta a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség útján a Pécsi Ítélőtábla felé a Szegedi Törvényszék felmentő ítéleti rendelkezésével szemben bejelentett fellebbezését.

A Szegedi Törvényszék másodfokú eljárásában a Szegedi Járásbíróság elsőfokon meghozott és valamennyi vádlott vonatkozásában bűnösséget megállapító ítéletét megváltoztatva a vádlottakat az ellenük emelt vád alól felmentette. Az ítélet szóbeli kihirdetésekor a Csongrád Megyei Főügyészség fellebbezést jelentett be, majd az írásba foglalt ítélet kézbesítését követően a főügyészség a fellebbezésében a harmadfokon eljáró bíróság felé azt az indítványt tette, hogy a Szegedi Törvényszék ítéletét eljárási jogszabálysértés és megalapozatlanság miatt helyezze hatályon kívül és utasítsa a másodfokú bíróságot új eljárás lefolytatására.

Fellebbezésében a főügyészség törvénysértőnek tartja a Szegedi Törvényszék ítéletének jogcímét és ezzel összefüggő azon megállapítását, melyek elsősorban azzal indokolják a felmentő rendelkezést, hogy az ügyészség a szükséges bizonyítás felvétele érdekében nem tett indítványokat, mulasztott. Ezzel összefüggésben a főügyészség a fellebbezésében megállapítja, hogy a Szegedi Járásbíróság a szükséges bizonyítást felvette, megalapozott tényállást hozott, az ügyészség indítványával egyezően állapította meg a vádlottak bűnösségét. A másodfokon eljáró Csongrád Megyei Főügyészség a Szegedi Törvényszék előtti eljárásban az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt annak megalapozottsága és törvényessége miatt. A megalapozott és törvényes elsőfokú ítélet helybenhagyására irányuló ügyészi indítvány esetén szükségtelen és indokolatlan további bizonyítás felvételének indítványozása.

A Kúria döntése folytán az ügyészi fellebbezésről a Pécsi Ítélőtábla fog harmadfokú eljárásban dönteni, melyre figyelemmel a hatályos eljárási szabályoknak megfelelően a főügyészség fellebbezését a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség útján terjesztette elő.

S z e g e d, 2020. február 14.

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 106 megnézve, 1 alkalommal mai nap |