< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Közélet / Blog article: Kaotikus helyzet alakulhat ki Miskolcon vasárnap, ahol Toroczkaiék újabb erődemonstrációra készülnek a Kocsonyafesztivál alatt

| Mobile | RSS

Kaotikus helyzet alakulhat ki Miskolcon vasárnap, ahol Toroczkaiék újabb erődemonstrációra készülnek a Kocsonyafesztivál alatt

SZERZŐ: BÍRÓ VERONIKA

Rendőri szempontból nagyon nehéz lesz biztosítani a Mi Hazánk Mozgalom vasárnapi demonstrációját, amely a miskolci Kocsonyafesztivál utolsó napjával párhuzamosan zajlik majd – nyilatkozta Horváth Ferenc nyugalmazott rendőrőrnagy a 168 Órának.

Február 16-án délután „demonstrációt tart a rendért” a Mi Hazánk Mozgalom Miskolcon a kormányhivatal előtt. Toroczkai László pártelnök bejelentette, hogy a rendezvény után autókonvojjal mennek a várostól mintegy harminc percnyire található Sályra, ahol „mintha megszűnt volna a magyar állam”. A pártvezető szerint helyi nyugdíjasok járőröznek éjszaka, hogy ne törjenek be a házaikba, mivel nincs rendőrőrs a településen. A közelmúltbeli gyilkosság helyszínére mécseseket tesznek, majd fáklyás felvonulást tartanak. A faluban január végén egy 61 éves nőt olyan súlyosan bántalmazott egy 21 éves férfi, hogy az asszony belehalt sérüléseibe.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2020. február 8.

Miskolcra és Sályra vonul tüntetni, felvonulni és rendet követelni a Mi Hazánk Mozgalom

Toroczkaiék várják a Magyar Gárda egykori tagjait, a Betyársereget és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat is a sályi vonulásra.

Zászlóbontás Ásotthalom


Fotó: Kökényesi Gábor

Február 14-16. között tartják viszont Miskolcon a Kocsonyafesztivált is. A vasárnapi demonstráció épp a fesztivál utolsó napjára esik, ahol kültéri rendezvények lesznek.

A várható fejleményekről Horváth Ferencet kérdeztük, aki a Tumenca – Veletek Facebook-csoport adminisztrátora, nyugalmazott rendőrőrnagy, korábban az Országos Rendőr-főkapitányság bevetési parancsnokaként dolgozott. 2006-ban az MTV-székház ostromát – amelyben Toroczkai Lászlónak is szerepe volt, többek között a tömeget irányítva – személyesen is átélte, bevetési parancsnokként dolgozott a helyszínen.

Horváth Ferenc a Tumenca-csoport tagjaival együtt azt kereste, hogy milyen reakciót lenne érdemes adni a szélsőségesek demonstrációjára.

Úgy véli, a szélsőséges mozgalmak újabb löketet kaptak, mivel Orbán Viktor januári sajtótájékoztatóját követően a kormánypárti politikusok nyilatkozatainak hatására ismét felerősödtek a romaellenes megnyilvánulások. Ezzel pedig Toroczkai László „főnixként” ébredt fel hamvaiból.

– A tavalyi törökszentmiklósi demonstráció még blamának bizonyult, miután a szélsőségesek nem masírozhattak a városban

– emlékeztetett rá Horváth Ferenc.

Tavaly májusban óriási rendőri jelenlét mellett mintegy kétszázan gyűltek össze Törökszentmiklós főterén azon a demonstráción, amit a Mi Hazánk Mozgalom hirdetett meg. A vonulást megtiltotta a rendőrség, így a résztvevők nem masírozhattak végig a település utcáin a párt frissen alakult egyenruhás alakulatának, a Magyar Gárda „szellemi örökösének” szánt Nemzeti Légió tagjaival együtt, de a tüntetést megtarthatták.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2019. május 22.

Nem tartott premiert a Nemzeti Légió, elmaradtak az egyenruhások a Mi Hazánk cigányozós tüntetéséről Törökszentmiklóson

Horváth Ferenc szerint azonban Toroczkai László most újabb lehetőséget láthat a szereplésre.

– Jó célpontot választott Toroczkai. Sály egy zsákfalu, de nem ott gyűlnek össze, hanem a megyeszékhelyen, Miskolcon, így már a helyszín kijelölése is provokáció.

– jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz lesz rendőri szempontból biztosítani a helyszínt. Kordon, rendőr nyilván lesz a helyszínen, de nehéz lesz kiszűrni azt, hogy a demonstráció előtt ki megy be a Kocsonyafesztivál területére a tüntetők, illetve az ellentüntetők közül.

A demonstráció 16 órakor kezdődik, a fesztivál aznap már reggeltől programokkal várja a résztvevőket. Horváth Ferenc szerint ezért ott 16 óra előtt igen kaotikus lehet majd a helyzet.

Sályon a Tumenca csoport szeretett volna vasárnap elmenni misére, és azután – beszédek nélkül – gyertyagyújtással csendben megemlékezni a gyilkosság áldozatára. A megemlékezést Papp Anikóval, a csoport alapítójával kezdtek szervezni. Tiltani ugyan senki nem tiltotta be a megemlékezést, de implicite az volt az üzenet, hogy inkább ne menjenek oda.

Horváth Ferenc azonban tart attól, hogy a helyszínen mégis megjelennek majd rendbontók, akár fizetett provokátorok is.

– Nem lesz ebből polgárháborús helyzet, de Orbán Viktor olajat öntött a tűzre a gyöngyöspatai kártérítésről szóló kijelentéseivel. Ennek következtében újra megjelenhetnek a szélsőségesek

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy Toroczkai László részéről egyértelműen provokáció a vasárnapi erődemonstráció.

Horváth Ferenc Papp Anikóval együtt levelet írt a miskolci polgármesternek, Veres Pálnak. Felhívták arra a figyelmet, hogy a Kocsonyafesztivál utolsó napja érdektelenségbe fulladhat. Emlékeztettek arra, hogy a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény alapján a hatóság megtilthatja egy gyűlés megtartását, ha az mások jogainak és szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár. Úgy látják, hogy a Kocsonyafesztivál résztvevőinek az érdeke is sérülhet az erődemonstráció miatt, ezért arra kérték a polgármestert, hogy ha magának érzi álláspontjukat, juttassa el a hatóságokhoz levelüket.

A vasárnapi eseményekkel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságnak, valamint Miskolc polgármesteri hivatalának, válaszaikat közölni fogjuk.

forrás:168 óra

Leave a Reply 90 megnézve, 1 alkalommal mai nap |