< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Meghétszereződött a parlamenti képviselők vagyona, miközben a háztartásoké csak a másfélszeresére nőtt

| Mobile | RSS

Meghétszereződött a parlamenti képviselők vagyona, miközben a háztartásoké csak a másfélszeresére nőtt

168 óra

2020. február 17.

SZERZŐ: 168 ÓRA

A parlamenti képviselőink vagyona a háztartások vagyonát jócskán meghaladó mértékben gyarapodott 2010 és 2019 között – derül ki az mfor.hu 2010-re vonatkozó és a legfrissebb vagyonnyilatkozatokból készített összegzéséből. A hírportál azt vizsgálta, hogy az elmúlt 9 év anyagilag mit jelentett az országgyűlési képviselőknek.

A pontos összehasonlíthatóság érdekében azoknak a honatyáknak a vagyonát nézték meg, akiknek már 2010-ben is helyük volt a parlamenti patkóban. A fő hangsúly pedig a pénzügyeken és megtakarításokon volt: számba vették az értékpapírokat, befektetéseket, készpénzt, valamint a feltüntetett követelés-állományt és a tartozások nagyságát is. 

Az Országgyűlés plenáris ülése


Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az mfor.hu összesítése alapján a lassan 10 éve parlamenti hellyel rendelkező 129 képviselő pénzügyi eszközei 4,6 milliárd forintot tettek ki. Ez 216 százalékos növekedés eredménye a 2010-es állapothoz képest, amikor még 1,47 milliárd forinton volt.

Ezzel szemben tartozásuk 1 milliárd forintról 1,7 milliárd forintra emelkedett 2010-hez képest. Az eszközök és az adósság egyenlegeként elképesztő összeget és változást az eredmény. A 129 képviselő összes pénzügyi vagyona 401 millió forintot tett ki 2010-ben, vagyis ha minden tartozásukat kiegyenlítik, még akkor is ennyi pénzük maradt volna. Ez az állomány 2019-re meghétszereződött: már 2,9 milliárd forinton ülnek a képviselőink.

Az országot vezetők vagyona így valami egészen brutális mértékben, 637(!!!) százalékkal gyarapodott, amit csak még súlyosabbá tesz az a tény, hogy a Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint ugyanezen idő alatt a háztartások vagyona mindössze 159 százalékkal növekedett.

A valóságban még ennél is nagyobb, hiszen az mfor.hu nem számolt az ingatlanvagyonnal (és az ingóságokkal, autókkal, műtárgyakkal), sem annak átértékelődésével. Az biztos, hogy

ma már 673 ingatlan tüntettek fel a vagyonnyilatkozatban a 2010-es 517 után.

A mennyiség növekedése mellett az elmúlt szűk egy évtizedben az árak emelkedése határozta meg az ingatlanpiacot, tehát a téren is jelentős mértékben emelkedhetett a képviselői portfólió értéke.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 98 megnézve, 2 alkalommal mai nap |