< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek / Blog article: Békét köthet az USA a tálibokkal Afganisztánban 19 év után, a békeszerződés megkötését február 29-re tervezik

| Mobile | RSS

Békét köthet az USA a tálibokkal Afganisztánban 19 év után, a békeszerződés megkötését február 29-re tervezik

168 óra

2020. február 22.

  • SZERZŐ: 168 ÓRA

Február 29-én békeszerződést tervez aláírni a tálibokkal az Egyesült Államok, jelentette a Washington Post Mike Pompeo külügyminiszterre hivatkozva – írja a 444. Ennek feltétele, hogy addig kitartson a szombaton kezdődő tűzszünet, amitől az erőszakos cselekményének számának csökkenését várják.

“Az amerikai tárgyalók egyetértésre jutottak Dohában a Talibánnal az erőszak számottevő és országos csökkentéséről Afganisztánban” – jelentette be pénteki közleményében Mike Pompeo a katari fővárosban zajló amerikai-tálib egyeztetésekre utalva.

Mike Pompeo sajtótájékoztatója

Mike PompeoFotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

“Ennek sikeres végrehajtása esetén aláírhatjuk az amerikai-tálib megállapodást. Arra készülünk, hogy február 29-én aláírjuk az egyezményt”

– közölte.

A Talibán közleménye szerint “mindkét fél a megfelelő biztonsági helyzet előállításán fog dolgozni az aláírás dátuma előtt”. Az egyezménynek fogolycsere is része lesz, majd a tálibok és az afgán kormány között is tárgyalások kezdődnek majd.

Zalmay Hhalilzad, az amerikaiak főtárgyalója “óvatos optimizmusról” beszélt, mert szerinte Afganisztánon kívül és belül is vannak csoportok, amik belerondíthatnak a dologba, mert nem áll érdeküben a békekötés.

Az Egyesült Államok még 2001 őszén, a szeptember 11-i new york-i és washingtoni terrortámadások után indított háborút az Afganisztánt akkor uralmuk alatt tartó iszlám fundamentalisták, a tálibok ellen, akik menedéket nyújtottak a terrortámadásokat megszervező Oszama Bin Laden-nek és szervezetének, az Al-Kaidának.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 105 megnézve, 1 alkalommal mai nap |