< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Súlyos vétség a társadalmi béke ellen – szociológusok is tiltakoznak a “nemzeti konzultáció” miatt

| Mobile | RSS

Súlyos vétség a társadalmi béke ellen – szociológusok is tiltakoznak a “nemzeti konzultáció” miatt

nepszava.huPublikálás dátuma2020.02.21. 22:08


Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava

“Szakmai meggyőződésünk azt követeli, hogy felhívjuk a Kormány figyelmét a romák és nem romák együttélését próbára tevő nemzeti konzultáció veszélyeire” – írják nyílt levélben.

A Magyar Szociológiai Társaság (MSZT) elnöksége csatlakozik a pszichológusok tiltakozásához a tervezett nemzeti konzultáció ellen – jelentette be közösségi oldalán az MSZT. Egyúttal arra kérik a szociológusokat, hogy aláírásukkal támogassák állásfoglalásukat – melyet péntek késő estig már csaknem 150-en írtak alá, és szombat este 8-ig lehet még csatlakozni hozzá. Ebben azt írják:
elfogadhatatlan, hogy a tervezett konzultáció felülbírálja a bíróság döntését, és azt sugallja, hogy a roma nemzetiségű magyar állampolgároknak más jogaik vannak, mint nem roma polgártársaiknak.A gyöngyöspatai szegregációs ügyre utalnak, melyben a bíróság kártérítést ítélt meg az áldozatoknak, de az kormányzati nyomásra azóta sem került kifizetésre. Mint fogalmaznak: ez olyan, mintha e konkrét esetben nem érdemelnek kártérítést az általuk elszenvedett hátrányos megkülönböztetés miatt.”Szakmai meggyőződésünk azt követeli, hogy felhívjuk a Kormány figyelmét a romák és nem romák együttélését próbára tevő nemzeti konzultáció veszélyeire, és kérjük, hogy e helyett tegyenek meg mindent a szegregáció és a társadalmi feszültségek felszámolásáért”- olvasható a nyílt levélben. Hozzáteszik: kutatások sora támasztja alá, hogy az etnikai alapú szegregáció alacsonyabb minőségű oktatást eredményez, és súlyosan rontja elszenvedőinek jövőbeli esélyeit, legyen szó továbbtanulásról vagy munkakeresésről. Miközben nyilvánvaló, hogy a kártérítés nem szünteti meg az okozott hátrányokat, a bíróság döntését megkérdőjelezni és a politikai kommunikáció részeként használni súlyos vétség a társadalmi béke ellen – folytatják. Megjegyzik, a bírósági vizsgálat által is igazolt társadalmi különbségeket csak komoly pedagógiai, oktatás-fejlesztési és az oktatás területén túlmutató közpolitikai lépések ellensúlyozhatják, amelyekre valóban nagy szükség volna.A héten közel 450 pszichológus írta alá azt a petíciót, ami ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy ha lesz kérdés Gyöngyöspatáról, akkor a következő nemzeti konzultáció alkalmas lehet arra, hogy azt kommunikálja a magyarok felé: elfogadható a roma emberekkel szembeni diszkrimináció.

fecsego.eu/Népszava online

Leave a Reply 76 megnézve, 1 alkalommal mai nap |