< Böngészés > Főoldal / europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Koronavírus: Nincs fertőzött Magyarországon, Budapest mellett a debreceni repülőtéren is ellenőriznek – összefoglaló

| Mobile | RSS

Koronavírus: Nincs fertőzött Magyarországon, Budapest mellett a debreceni repülőtéren is ellenőriznek – összefoglaló

ORIGO2020.02.24. 12:54

A koronavírus kapcsán hétfő délelőtt összeült a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs, ezt követően pedig a Belügyminisztérium épületében sajtótájékoztatót tartottak a legújabb fejleményekről. A sajtótájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette, hogy nem tudnak magyarországi megbetegedésről, majd közölte, hogy a hőkamera vizsgálatot kiterjesztik Kína mellett az Olaszország felől repülőgépen érkező valamennyi utasra is. Hangsúlyozta, hogy a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér mellett a Debreceni Repülőtéren is ellenőrzéseket fognak végezni. Kiemelte, hogy az Olaszországból hazaérkezett, karanténba zárt személyek továbbra is tünetmentesek.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Dél-pesti Centrumkórházban vizsgálják azt a tizenegy magyar középiskolás lányt, két tanárukat és a két sofőrűket, akik Észak-Olaszországból tértek haza, és a koronavírus miatt karanténba kerültek.A diákok és a felnőttek is jól vannak, egyelőre panasz- és tünetmentesek, lázuk nincsen.

Müller Cecília országos tisztifőorvos 14 napra rendelte el a karantént, így addig valamennyien a kórházban maradnak.

A karanténra azért meg szükség, merta magyar diákoknak Milánó mellett, egészen közel volt a szállásuk ahhoz a területhez, amelyet az olasz hatóságok hermetikusan lezártak, ezért van szükség a karanténra.

A diákok pedig a környéken utaztak is, tömegközlekedéssel.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa pedig elmondta, hogy az a három magyar, aki (egy óceánjáró hajóról hazaérkezve) korábban került karanténba,továbbra is jól van, a vizsgálatok eredményeképpen nincs nyoma annak, hogy bármely vírusfertőzéstől szenvednének.Nekik valószínűleg péntekig, illetve szombatig kell a kórházban maradniuk.

A Liszt Ferenc Repülőtéren felkészültek az észak-olaszországi járatok szűrésére

Szintén beszámoltunk már a Budapest Airport közleményére hivatkozva, hogy megkezdte az észak-olaszországi tartományokból érkező utasok testhőmérséklet-mérését egy hőkamera segítségével.Az első két ilyen járat Trevisóból és Bergamóból jött, egyik utasnál sem mértek magas testhőmérsékletet.

A Budapest Airport nemsokára beszerez egy újabb hőkamerát is.

A repülőtér-üzemeltetőnek jelentős, 100 millió forintos értékű készlete van a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá biztosítani tudják a megfelelő elkülönítő helyiségeket is.
Magyarán, pánikra eddig semmi sem ad okot.

Országos tisztifőorvos: Nincs koronavírusos fertőzött Magyarországon 

A témához kapcsolódó legújabb fejleményekről a koronavírus elleni védelemért felelős operatív törzs hétfő délelőtti ülése után sajtótájékoztatót tartott a Belügyminisztériumban.

Az ülésen részt vevő Papp Károly altábornagy, közbiztonságügyi főigazgató kezdte a sajtótájékoztatót.

Elmondta, hogyaz operatív törzs ülésen az olasz nagykövet is részt vett.Ezt követően átadta a szót Müller Cecília országos tisztifőorvosnak.

Müller felhívta rá a figyelmet, hogya Nemzeti Népegészségügyi Központnak nincs tudomása magyarországi megbetegedésről.Majd közölte, nem csak a kínai, hanem az észak-olasz területek két tartományából, azaz Venetóból és Lombardiából érkező gépeken lévő utasokat is figyelik.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy Veneto és Lombardia mellett már Piemont és Emilia-Romagna tartományok is érintettek.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy

a koronavírus továbbra is az idős, beteg emberekre a legveszélyesebb.Felhívta rá a figyelmet, hogy karantén van érvényben Veneto és Lombardia tartományokban, ez vonatkozik egyes oktatási intézményekre, kereskedelmi aktivitásokra, tömegközlekedésre, turisták által látogatott múzeumokra, és persze kórházakra.

Hangsúlyozta, hogy egy járványügyi esemény minden esetben egyedileg bírálható el, de a járványgócpontokból érkezőkre külön is figyelnek.

Elmondta,Magyarországon a megelőzés a cél, ezért rendeltek el karantént.A karantén időtartalma a feltételezett lappangási időre vonatkozik. Ha valakin jelentkeznek a megbetegedés tünetei, azt azonnal ellátják, de ismét kiemelte, hogy ilyen esetről nem tudnak.

Az Olaszországból hazaérkezett személyekről új információ nem hangzott el. Megerősítette, a Dél-pesti Centrumkórházban tizennyolc személy van karanténban, akik közül tizenegy személy középiskolás, kettő tanár és kettő sofőr.

Müller Cecília külön felhívta rá a figyelmet, hogykiterjesztették a Debreceni Reptérre is a testhőmérséklet mérését.Idáig csak a Kínából jövő gépekre vonatkozott ez, de a tegnaptól már az Olaszországból jövő gépeken utazók testhőmérsékletét is megmérik.

Kérdésre válaszolva közölte,azoknak akik közúton érkeznek Olaszországból, és valamilyen influenza-szerű megbetegedési tünetet észlelnek magukon, azt javasolják, hogy ne menjek a várótermekbe, hanem azonnal hívják fel a háziorvosukat.Az országos tisztifőorvos közölte telekonferenciát tartanak majd a WHO és az Európai Járványügyi Ügynökség munkatársaival a koronavírusról.

Szintén kérdésre válaszolva kiemelte, hogya schengeni határokat nem zárják le.Az eljárásrendet ezzel kapcsolatosan később dolgoznak ki.

Müller Cecília nem javasolja, hogy valaki járvánnyal sújtott olasz területekre utazzon,de Lombardia és Veneto tartományok esetében a karantén miatt ez már nem is lehetséges.

A Hír TV kérdésére válaszolva közölte, hogy azokat is karanténba helyezik, akik egyénileg tehát nem csoportosan érkeznek Olaszország felől, amennyiben ők fertőzött területekről jönnek és jelentkeznek náluk a tünetek.

A magyar külügy térkép segítségével tudósít a megbetegedésekről

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a közösségi oldalán közzétett egy térképen, amely jelzi, hogyÉszak-Olaszország területén hol észleltek koronavírusos megbetegedéseket, illetve gyanús eseteket.Az államtitkár közölte, hogy az ezzel kapcsolatos információk folyamatosan frissülnek.

fecsego.eu/Origo.hu

Leave a Reply 151 megnézve, 2 alkalommal mai nap |