< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: CEU elnök: az EU tétlenül nézi, amint Orbán Viktor kiüresíti a demokráciát

| Mobile | RSS

CEU elnök: az EU tétlenül nézi, amint Orbán Viktor kiüresíti a demokráciát

KÜLFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2020 feb 25.

Michal Ignatieff, a CEU elnök-rektora

Michal Ignatieff, a CEU elnök-rektora egy Cambridge-ben tartott vitarendezvényen bírálta a mai magyarországi kormányzást, és azzal vádolta az EU-t, hogy

„tétlenül nézi, amint Orbán Viktor miniszterelnök a demokratikus legitimációt felhasználva, kiüresíti a demokráciát”

– tudósít a Cambridge Independent.

„Senki ne gondolja, hogy ami van, az örök, de ma Magyarország úgy fest, mint egy demokrácia, miközben az egész csak kulissza”

– mondta.

A CEU 2018-ban Bécsbe költözött, miután a magyar kormány nem engedélyezte az amerikai akkreditációjú programok budapesti folytatását – emlékeztet a cikk, amely Ignatieff beszédéből kiemeli azt, amikor a rektor leszögezte:

„Én vagyok az egyetlen olyan egyetemi igazgató, akit arra kényszerítették, hogy egy egész egyetemet máshová költöztessen.. azért tettük meg ezt a lépést, mert a magyar miniszterelnök Soros Györgyöt tette meg az első számú közellenséggé… a harmincas évek erős visszhangja vészjósló”.

„Magyarországon megtanultam, hogy egy ország úgy nézhet ki, mintha demokrácia lenne, úgy hangozhat, mintha demokrácia lenne, vannak benne törvények és bíróságok, de nem szabad”

– fejtette ki.

Úgy ítélte meg, hogy ez újdonság a XXI. században: a demokrácia formája megvan, de teljesen kiüresítették. Politikailag teljes az önkény, lerombolták az igazságszolgáltatást, a sajtót eladták annak, aki a legtöbbet adott érte. És Európa abszolút semmit nem tesz – mind az európai intézmények, mind a nemzeti kormányok csak nézik, hogy mi történik. Ez a legszomorúbb.

A jó hír az, hogy ősszel a semmiből Karácsony Gergely nyerte el Budapest főpolgármesteri tisztségét.

Szóval

“senki ne gondolja, hogy ami van, az örök, de ma az ország úgy fest, mint egy demokrácia, de az egész csak kulissza”

– idézte a lap.

ForrásCambridge IndependentCambridge IndependentCEUMichael IgnatieffOrbán ViktorSoros György 0MegosztásFacebookTwitterGoogle+Ez is Érdekelhet

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 118 megnézve, 2 alkalommal mai nap |