< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: „Elképesztő erővel megy a pánikkeltés a szigeten” – egy Tenerifén élő magyar a koronavírusról

| Mobile | RSS

„Elképesztő erővel megy a pánikkeltés a szigeten” – egy Tenerifén élő magyar a koronavírusról

2020. február 27. 12:20

Írta: Konopás Noémi

A Diario de Avisos című lap beszámolója szerint összesen négy turistánál mutatták ki eddig a koronavírust a Tenerifén kedden karantén alá vont szállodában, ahol öt magyar is tartózkodik. „Részünkről nincs pánikhangulat, tudjuk, hogyan kell kezelni a csapból, a médiából és a közösségi platformokból folyó hisztériakeltést” – mondja egy lassan kilenc éve családjával Tenerifén élő, névtelenséget kérő magyar nő a Mandinernek.

Tenerife szigetén kedden karantén alá vontak egy szállodát turisták százaival, miután egy ott nyaralónál diagnosztizálták a koronavírust. A Diario de Avisos beszámolója szerint azóta összesen négy turistánál igazolodótt be a kórt. A Costa Adeje üdülőhely Costa Adeje Palace nevű szállodája a legfrissebb hírek szerint március 15-ig lesz karantén alatt. Több több száz vendég, köztük öt magyar nem hagyhatja el addig a komplexumot, egészségügyi ellenőrzés alá helyezték őket.

A Mandinernek nyilatkozó nő elmondta, tőlük mindössze tíz percre van a szálloda, ők maguk is rendszeres strandolók az épületkomplexumhoz közeli beachen.

„Elképesztő erővel megy a pánik- és hisztériakeltés a szigeten, a média arra biztatja az ott élőket, hogy maradjanak otthon” – mondja a Mandinernek a tenerifei magyar. „Egyébként a koronavírusos turista pont azt a magánkórházat kereste fel, ahol a múlt héten mi is megfordultunk” – teszi hozzá. 

A lapunknak nyilatkozó magyar elmondta, gyermekei iskolások, így több közösségi platformos mamacsoportban is benne van. Az egyik osztálytárs édesapja a karantén alá vont hotelben dolgozik, de szerencséjére aznap, amikor a zárlatot elrendelték, nem dolgozott, így őt nem rendelték vissza, de a tesztet azért rajta is elvégezték, a jelek szerint nincs semmi baja.

Szintén a közösségi média egyik mamacsoportjának tagja egy, a sziget északi részén, a magyar családtól hatvan kilométerre található egyetemi kórházban dolgozó orvos is. „Hangüzenetet kaptunk az orvostól, hogy nem kell pánikolni, hiszen, bár a vírus gyorsabban terjed, mint az influenzavírus, de sokkal gyengébb is” – osztja meg lapunkkal. A sziget éghajlata nem kedvez a kórokozónak, a napokban harminc fokig szöktek fel a hőmérők higanyszálai, és az Afrika felől érkező forró szélt sem szereti a vírus. Mindamellett, hogy az orvos nem lát esélyét a vírus továbbterjedésére, mindenesetre gyakori kézmosást javasolt nekik, és azt tanácsolta, a gyerekek nyugodtan menjenek iskolába. Egyébként az iskola is erre biztatja a szülőket, mondván, az iskola zárt közösség, a vírus pedig gyenge immunrendszerű betegekre és idősekre veszélyes. Az iskola applikációján keresztül a szülők kaptak egy értesítőt a koronavírusról. Az intézmény arra hivatkozva küldte ki ezt az ismertetést, hogy választ adjanak a hozzájuk érkező sok szülői megkeresésre, kérdésre. A többoldalas PDF-ben részletezik a kór tüneteit, és a megfelelő higiéniáról is adnak tájékoztatást. A tenerifén élő magyar nő információi szerint a sziget közelgő karneválját is megtartják. A szigeten élő magyar elmondta, a helyi boltokban nem lehet kézfertőtlenítőt kapni.

Négy turista koronavírusos

A rendőrök elöl és hátul is ott állnak a hotel ajtóinál, a karantén alá vont komplexum vendégeinek azt tanácsolják, lehetőleg a szobájukat se hagyják el. Bár, informátorunk beszámolója szerint a minap a Diario de Avisos arról számolt be angol pletykalapokra hivatkozva, hogy az angol turisták ellátáshiányra panaszkodtak, tudomása szerint a vendégeknek a szomszédos Sheraton szállodából biztosítják az ellátást. A szállodában eddig összesen négy olasznál diagnosztizálták a vírust – írja a Diario de Avisos. A lap információi szerint 106 vendég elhagyhatja a szállót, a hotelben nincs pánikhangulat.

A 90 százalékban turizmusból élő szigeten a vírus terjedése helyett inkább attól tartanak, hogy a turisták elkerülik majd a hírek miatt Tenerifét.

fecsego.eu/mandiner.hu

Leave a Reply 77 megnézve, 1 alkalommal mai nap |