< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI HÍRLEVÉL LEGUTÓBBI DÖNTÉSEK (HATÁROZATOK

| Mobile | RSS

ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI HÍRLEVÉL LEGUTÓBBI DÖNTÉSEK (HATÁROZATOK

Kapcsolat fotója

ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI HÍRLEVÉL

LEGUTÓBBI DÖNTÉSEK (HATÁROZATOK)

• AB határozat bírói döntés megsemmisítéséről (IV/1160/2019.)
Az ügy tárgya: A Fővárosi Törvényszék 50.Pkf.632.802/2019/3. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (gyermek jogellenes elvitele)
Összefoglaló a döntésről: Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék és a Pesti Központi Kerületi Bíróság gyermek jogellenes elvitele tárgyában született döntéseit. Az indítvány alapjául szolgáló ügyben az indítványozóval szemben olasz állampolgár férje gyermekeik jogellenes Magyarországra hozatala tárgyában indított eljárást, amelynek során az eljáró bíróságok elrendelték a gyermekek visszavitelét a szokásos tartózkodási helyükre, Ibizára. Az indítványozó álláspontja szerint a döntések sértik a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogát, mivel az első fokon eljáró bíróság a bizonyítási indítványainak nem teljes mértékben adott helyt, azok elutasítását nem indokolta kellően; sérelmezi továbbá, hogy a bíróság nem értékelte elviselhetetlen helyzetnek a gyermekek visszatérése esetén a vele szembeni büntetőjogi felelősségre vonás kockázatát. Az indítványozó úgy vélte továbbá, hogy noha a bíróság kirendelt igazságügyi szakértőt, az indítványozó által feltett kérdésekből egynek sem adott helyt, mint ahogyan annak az indítványának sem, hogy a bíróság vonjon be társszakértőt, illetve a felekre is kiterjedő szakértői vizsgálatot rendeljen el. Az indítványozó utalt arra is, hogy a bíróságok nem vizsgálták kellő alapossággal és körültekintéssel azt, hogy a gyermekek Spanyolországba történő visszavitele a gyermekek számára milyen pszichés vagy testi következményekkel járna. Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy a bíróságok tartalmilag nem tettek eleget bizonyítási kötelezettségüknek. A szakértő formális kirendelése nem elegendő ahhoz, hogy egy bírósági eljárásban a tisztességes eljáráshoz való jog maradéktalanul érvényesülhessen; ehhez az is szükséges, hogy tartalmilag is lehetősége legyen a feleknek a bizonyítékok előterjesztésére, jelen ügyben kérdések intézésére a szakértőhöz. Az eljárás tehát sértette az indítványozó tisztességes eljáráshoz való jogát, így az Alkotmánybíróság a sérelmezett bírói döntéseket megsemmisítette.

LEGUTÓBBI DÖNTÉSEK (VÉGZÉSEK, PL. ALKOTMÁNYJOGI PANASZ VISSZAUTASÍTÁSA)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/1461/2019.)
Az ügy tárgya: A Kúria Kfv.I.35.358/2019/2. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (adóügy)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/1176/2019.)
Az ügy tárgya: A Fővárosi Ítélőtábla 1.Bf.54/2019/10. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (terrorcselekménnyel fenyegetés; véleménynyilvánítás szabadsága)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/1631/2019.)
Az ügy tárgya: A Kúria Pfv.IV.22.258/2017/6. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (személyiségi jog megsértése)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/1085/2019.)
Az ügy tárgya: A Kúria Bfv.III.438/2019/2. számú ítélete elleni alkotmányjogi panasz (bírói összeférhetetlenség)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/1086/2019.)
Az ügy tárgya: A Kúria Bfv.I.421/2019/2. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (fogvatartási körülmények miatti kártalanítás)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/1196/2019.)
Az ügy tárgya: A Szegedi Törvényszék 5.Bpkf.457/2019/2. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (fogvatartási körülmények miatti kártalanítás)

• AB végzés alkotmányjogi panasz visszautasításáról (IV/1311/2019.)
Az ügy tárgya: A Szegedi Törvényszék 5.Bpkf.691/2019/2. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz (fogvatartási körülmények miatti kártalanítás)

KÖVETKEZŐ TESTÜLETI ÜLÉSEK NAPIRENDJE

• Az Alkotmánybíróság március 3-i teljes ülése

• Az Alkotmánybíróság 1. öttagú tanácsának március 3-i ülése

• Az Alkotmánybíróság 2. öttagú tanácsának március 3-i ülése

• Az Alkotmánybíróság 3. öttagú tanácsának március 3-i ülése

Leave a Reply 94 megnézve, 1 alkalommal mai nap |