< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Tömeges tiltakozáshullám a fideszes NAT ellen

| Mobile | RSS

Tömeges tiltakozáshullám a fideszes NAT ellen

Tömeges tiltakozáshullám a fideszes NAT ellen

Számtalan iskola, szervezet, közszereplő és civil tiltakozik a Fidesz világképét erőltető új Nemzeti alaptanterv ellen. Összegyűjtöttük, miért kellene visszavonni ezt a diktatórikus dokumentumot.

Az új fideszes Nemzeti alaptanterv bevezetőjében a korszerű oktatást és a modern, gyakorlatias eszközöket emlegeti, ám ez csak tipikus kormánypárti félrevezetés. Valójában egy idejétmúlt, múltba forduló, ókonzervatív anyag.

Kizárólag Orbánék elmebeteg Horthy-nosztalgiáját és népbutító törekvéseit szolgálja.

Főleg az irodalom- és a történelemoktatás fideszes világképpel való beszennyezése okozott felháborodást, de probléma a diákok túlterhelése is.Kritikus gondolkodás, az összefüggések megvilágítása, csoportmunka és problémamegoldó szemlélet helyett még több frontális oktatás és idejétmúlt lexikális anyag bemagoltatása a cél.

Az új NAT még a törvényileg megengedett keretek között sem ad mozgásszabadságot a tanároknak. Olyan óriási a megtanítandó lexikális anyag, hogy egyszerűen nem jut idő másra. Jellemző és cinikus lépés, hogy 35-ről 34-re csökkentették a maximális heti óraszámot. A megnövekedett tananyag mellett ez azonban csak még kapkodóbbá teszi a tanórákat.

Ez libatömés. Lenyom a gyerek torkán annyi ismeretanyagot, annyi nevet és címet, amitől az irodalmat csak megutálni lehet. – Arató László, a Magyartanárok Egyesülete elnöke

Egy alaptanterv elvileg azt is megmutatja, mit gondol egy ország és annak vezetése az adott társadalom világban elfoglalt helyéről, kultúrájáról, a jelenkor kihívásairól és a fiatalság jövőjéről. Magyarországon inkább csak azt mutatja meg, hogy mit gondol róla Orbán Viktor és ideológiai talpnyalói. Nemhogy a széles néptömegeket, de az értelmiség velük egyet nem értő többségét is kihagyták az új NAT megtervezéséből.

Sem civil szervezetekkel, sem az akadémiai szférával nem egyeztettek.

A Magyar Tudományos Akadémia többször felajánlotta segítségét az alaptanterv kidolgozásában, de a Fidesz-kormány válaszra sem méltatta őket. Pedig ha ennyire hagyománytisztelők, igazán elfogadhatnák egy 190 éve működő szervezet véleményét. Senki sem tudja pontosan, hogy kik alkották meg az alaptantervet, név szerint még a megbízott miniszteri biztos sem tudná megmondani.

A NAT kirekeszti a nemzetből a tanulók kétharmadát. Nem vonatkozik a szakképző iskolákra.

Ez egy felső középosztályi tanterv, ami szociálisan tökéletesen érzéketlen. – Arató László

A Fidesz annyira nem hajlandó tudomásul venni, hogy a 21. században járunk, hogy nem csak a kortársak közül, de az elmúlt 40 évből is alig került be mű az irodalom tananyagba.

Ami a legközelebb van hozzánk, ami azonos kultúra, ami a saját nyelvünkön beszél, a kortárs irodalom, az el van vágva egy generációtól. – Nyáry Krisztián, író

Ellenben olyan nácikat pártoló és szélsőséges szerzők kaptak kiemelt helyet, mint Wass Albert, Nyírő József vagy Horthy kedvenc írója, Herczeg Ferenc. A Fidesz hivatkozási alapja a határon túli irodalom támogatása. Ehhez képest például Tamási Áron a háttérbe szorult.

A két világháború közötti történelemszemlélet hatja át a NAT-ot.

A történelmi tananyagból kihagyták a Magyarország legutóbbi 800 évét és a népesség sokszínűségét alapvetően meghatározó tatárjárást. Ennek oka, hogy kizárólag a magyarok dicsőséges, hősi múltját illetve igaztalanul elszenvedett áldozati szerepét hangsúlyozzák.Ez a történelemfelfogás teljesen jellemző a diktatúrák önképére. Hitler, Sztálin, Mussolini és Szálasi rendszere is a vélt történelmi igaztalanságokkal indokolta rémtetteit.

A fölülről kényszerített nemzetieskedés pedig pont a hazaszeretet ellen hangolja a diákokat.

Orbánék Nemzeti alaptanterve összefoglalva gyerekellenes, tanárellenes és lényegében ellentmond a nemzeti hagyománynak.

Ezek után nem is csoda, hogy a nemzetinek hazudott, valójában fideszes alaptanterv hatalmas felzúdulást váltott ki ugyanúgy szakmai, mint civil körökben. Alább néhány példa a tiltakozó intézmények csaknem száz tételes listájáról.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sztrájkkal készül, a Független Diákparlament pedig pénteken tüntetést tart a NAT ellen.

fecsego.eu/ez a lényeg.hu

Leave a Reply 735 megnézve, 1 alkalommal mai nap |