< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek, Közélet, Kultúra / Blog article: Friss: Nem várt helyről érkezett súlyos kritika Orbánék tervével szemben

| Mobile | RSS

Friss: Nem várt helyről érkezett súlyos kritika Orbánék tervével szemben

február 28, 2020 Jabronka Richárd Hírek 0

Kép forrása: Kovács Tamás/MTI

„Mi, egyházi iskolákban dolgozó alulírott pedagógusok a társadalom egészével együtt fájdalmasan érzékeljük a magyar oktatás régóta elhúzódó, súlyos válságát”, írják állásfoglalásukban azoknak az egyházi iskoláknak a tanárai, akik több százan névvel is felvállalva tiltakoznak a szeptemberben bevezetendő új NAT ellen. Az állásfoglalást a fővárosi Piarista Gimnázium honlapján lehet elolvasni.

Kásler Miklós azt mondta, hogy az új alaptanterv ellen tiltakozók száma csekély, sőt kormányzati részről ideológiai és politikai okokkal magyarázták a NAT bevezetése elleni tiltakozásokat.

Ehhez képest most a kormánnyal ideológiailag azonos oldalon álló egyházi iskolák tanárai, nevelők, pedagógusok végeláthatatlan sora írta alá azt az állásfoglalást, amelyben többek között az olvasható, hogy „az alaptantervvel és a kerettantervekkel szemben világnézeti meggyőződéstől függetlenül, szakmai alapon indokolt és kívánatos a sok szempontú, lényeget érintő kritika. Sürgősen meg kellene teremteni azt a fórumot, ahol a tanterv szakmai vita tárgyát képezheti, nem pedig politikai érdekek eszközeként szolgál”.

Az aláírók szerint a tantervekben előírt hatalmas tananyagmennyiség ellehetetleníti a korszerű pedagógia érvényesülését: úgy látjuk tehát, hogy a magyar oktatás egészének várt megújulását – néhány részterület kivételéve – a bevezetett nemzeti alaptanterv és kerettantervek nem segítik, hanem akadályozzák.

Az aláírók azt is írják, hogy az új NAT megjelenése sokéves-évtizedes kérdéseket hozott újra felszínre. Az oktatás megújulásának elmaradása hosszan tartó károkat okoz mindannyiunk számára, a magyarság kulturális, lelki és anyagi gyarapodását fenyegeti. Széles körű megegyezést sürgetnek az oktatás minden szereplőjének részvételével.

fecsego.eu/ellenszél.hu

Leave a Reply 209 megnézve, 1 alkalommal mai nap |