< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: DK-s szál a Voldemort-aktákban – Szárazkolbász, csirkemell, milliós alibiszámlák szúrtak szemet

| Mobile | RSS

DK-s szál a Voldemort-aktákban – Szárazkolbász, csirkemell, milliós alibiszámlák szúrtak szemet

168 óra

2020. február 29.

– SZERZŐ: RAJNAI ATTILA

Szőkéné Kopping Rita, a Demokratikus Koalíció kecskeméti elnöke, a város önkormányzati képviselője és tanácsnoka nem jelezte, hogy 2015-ben a bíróság öt évre eltiltotta a cégvezetéstől. Az ügyészség most azt is vizsgálja, az elmúlt években jogosan vette-e fel az önkormányzati cégekben felügyelő-bizottsági tagsági tevékenységéért a juttatásait, mert a jogszabály szerint az eltiltás hatálya alatt ezt a pozíciót sem tölthette volna be. Szőkéné szociális szövetkezeti szálai a fideszes Mengyi Rolandig érnek.

2013-ban lépett hatályba az a jogszabály, amely szerint a szociális szövetkezetek tagjai tagi munkavégzés formájában foglalkoztathatók, ami jelentős járulékkedvezményt jelentett a hagyományos vállalkozási formában történő munkavállaláshoz képest. Kormányprogram is ösztönözte a rendszer elterjedését, s az ilyen típusú foglalkoztatásra pályázati támogatást is lehetett igényelni.

Abban az évben jelent meg a Help Company Zrt. felhívása, amely a kedvező adózási lehetőségek miatt szövetkezeteket kezdett el szervezni. A cég a 2014-es választásokra a Republikánus Párt programját és egy tömeges szavazóbázis létrehozását tűzte ki célul a szociális szövetkezeteken keresztül. A Help Company szövetkezeti hálózatépítésének motorja egy e téren tapasztalt kecskeméti könyvelő, bizonyos F. Márta lett.

Néhány év múlva az asszonyt emiatt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével és vesztegetéssel vádolták meg, amelyhez befolyással való üzérkedés bűntette is társult

Mengyi Roland, volt fideszes országgyűlési képviselővel együtt, társtettesként került a bíróság elé. 2019. szeptember 25-én Mengyit jogerősen négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, F. Márta pedig – aki beismerő vallomást tett – megúszta egy év négy hónap felfüggesztettel. Ellene azonban folyik tovább az eljárás egy másik ügyben is: a szociális szövetkezetek sorozatgyártása kapcsán költségvetési csalással gyanúsítják.

Választás 2018 - A Demokratikus Koalíció lakossági fóruma

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Szőkéné Kopping Rita, a párt képviselőjelöltje 2018. április 3-án.Fotó: Ujvári Sándor

2014. január 1-jétől ugyanis F. Márta, valamint társa, K. Pálné lett a Help Company kecskeméti irodavezetője. A cég megbízása alapján, a Nemzetközi Vállalkozásfejlesztési Alapprogramon belül nekik kellett elkészíteniük a Segély vagy siker program című, valamint a Szociális szövetkezetek működése elnevezésű tanulmányt. A Help Company azonban elszámolási vita miatt hamarosan felmondott a kecskeméti irodának. Akkor már több mint száz szövetkezetet megalapítottak, ezek tagjai kifizették az irodának a kötelező cégbírósági költségeket, valamint a papírmunkát.

Ezután a két könyvelő országos hálózat kiépítésébe kezdett, hogy részt vehessenek egy óriásprojektben, amely legalább 2800 alulképzett és hátrányos helyzetű személy foglakoztatását tervezte, célja pedig egy biomasszaüzem működtetése és fenntartása volt. A programhoz 240 szövetkezet csatlakozott, mindegyiknek ötvenezer forint egyszeri belépési költséget kellett fizetnie.

Csakhogy közben megjelentek az első nagy összegű számlák: húsz mázsa fáról, tizenöt mázsa csirkemellről vagy két tonna szárazkolbászról, valamint egyéb, milliós nagyságrendű szolgáltatásokról.

Az irreálisan nagy összegű számlák 2015 elejére végképp kivágták a biztosítékot K. Pálnénál, mert több számla áfatartalma meghaladta az ötvenmillió forintot, és a számlakibocsátó cégek között volt, amely felszámolás alatt állt, de akadt olyan is, ahol egy tizennyolc éves román fiatalember volt az ügyvezető. Ekkor már a NAV bűnügyi igazgatósága is elkezdte figyelni a szövetkezeti csoportosulást, s megkezdődött a főszereplők lehallgatása. Ezen a ponton futottak össze a szálak a Mengyi Roland-féle pályázati-korrupciós történettel…

A cikk teljes változatát a csütörtökön megjelent 168 Órában olvashatja el!

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 410 megnézve, 2 alkalommal mai nap |