< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: Egyre több a megbetegedés – már az egész országban jelen van a koronavírus – az Operatív Törzs beavatkozást javasol

| Mobile | RSS

Egyre több a megbetegedés – már az egész országban jelen van a koronavírus – az Operatív Törzs beavatkozást javasol

BELFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2020 Már 18.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos

2817 ember van hatósági karanténban, és 5094 ellenőrzést hajtottak eddig végre – közölte az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor ezredes. Az üzletek bezárását is ellenőrzik, eddig 7 ember kapott 350 ezer forintos büntetést.

A belföldi közelekdést nem korlátozzák, zavartalan a külföldről érkező teherforgalom, ezért nincs veszélyben a lakosság ellátása. Lakatos megköszönte kollégáinak áldozatos munkáját a határátkelőkön, másrészt a kereskedelmi intézményekben dolgozóknak is köszönetet mondott, amiért töretlenül folytatják a lakosság ellátást a boltokban.

A rendőrség továbbra is folytatja az olyan tevékenységek monitorozását, amelyek arra irányulnak, hogy valaki hasznot húzzon a járványból; ellenőrzik a kerekedelmi egységeket, hogy betartják-e a rendeletekben foglaltakat.

Müller Cecília elismételte, hogy a csoportos megbetegedések időszakába érkezett a járvány, amely elsősorban Európában okoz gondot. “Magyarországon bárhol jelen lehet, jelen van már a vírus” – közölte az országos tisztifőorvos.

“Az egész ország területéről vannak igazolt eseteink, amelyeket beazonosítottunk”Loading…

– mondta Müller, aki később, kérdésre válaszolva megerősítette:

“mindenhonnan, gyakorlatilag most már az egész ország területéről azonosítottunk jószerivel pozitív eseteket”.

Müller szerint minden döntés arra irányul, hogy ellaposítsák a járványgörbét, azaz csökkentsék a megbetegedések számát. Kedden ötödjére módosították az eljárásrendet, folyamatosan segítik az egészségügyi szolgáltatókat, hogy el tudják látni a feladataikat.

Az országos tisztifőorvos elsősorban és kifejezetten a lakosság segítségét kérte.

“Ha a magyar emberek nem értik meg azt az üzenetet, amit közvetítünk feléjük, akkor a hatóságoknak nincs esélyük megakadályozni a járvány terjedését, csak részben tudnak beavatkozni.”

Müller hangsúlyozottan azt kérte a lakosságtól, hogy tartsák be a javaslataikat. Még mindig nagyon sok idős embert látnak a tömegközelekedésen és az utcákon, aggódunk értünk, mert a megbetegedés esetén ők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve – mondta Müller, aki szerint mindenki vegye komolyan a járványt.

Hozzátette, hogy mivel nincsenek nyitva a szórakozóhelyek, házibulikat rendeznek a fiatalok, de Müller Cecília azt kérte, hogy ne tegyék. Sok lehetőséget adnak a technológiai eszközök, ezen keresztül érintkezzenek a napokban – kérte Müller.

Kérdésre válaszolva Müller azt mondta, hogy a következő időszakban már nem kell majd mindenkinek kórházba vonulnia enye hurutos tünetekkel, ezekben az esetekben házi karantént fognak javasolni.
Az Operatív törzs úgy látja, hogy egyelőre elégségesek az eddigi korlátozó intézkedések, a törz egyelőre nem tervez kijárási tilalmat, nem terveznek lezárni városrészeket és településeket. “Lehet, hogy eljön ennek is az ideje, ezt nagyon alapos számítások és modellezések fogják megelőzni” – mondta Lakatos.

Kérdésre válaszolva Müller közölte, hogy nem tartanak attól, hogy egészségügyi dolgozók tömegesen kapják el a betegséget, de minden segítséget megadnak nekik. Közölték azt is, hogy Magyarországon vannak olyan vírusellenes szerek, amelyeket szükség esetén be lehet vetni.

A tesztekről Müller azt mondta, hogy önmagában egy laboratóriumi vizsgálat nem ad megnyugtató eredményt, a kéthetes lappangási időszakot figyelmbe véve egy teszt nem ad elégséges információt.

Van olyan ország, ahol beszünetették a tesztelést is, mert nem látják értelmét – mondta Müller, aki szerint a vírusteszt nem akadályozza meg a járvány terjedését, ennek ellenére nagyon sok tesztet rendelnek.

A vírus elleni védekezésben a legfontosabb továbbra is a személyes higiénia betartása.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 90 megnézve, 1 alkalommal mai nap |