< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: A piacok nyitva tartását nem korlátozzák

| Mobile | RSS

A piacok nyitva tartását nem korlátozzák

V. A. D.Publikálás dátuma2020.03.18. 19:08


Fotó: Népszava

A üzletek jelentős része március 17. óta nem lehet nyitva délután 15 óra után. A korlátozás nem vonatkozik azonban a piacokra – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A kapcsolódó kormányrendeletben rögzített főszabály szerint az üzletekben délután 15 és reggel 6 óra között kizárólag az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak. Az előírást az élelmiszert, illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletek, a gyógyszertárak, az üzemanyag-töltőállomások és a dohányboltok esetében nem kell alkalmazni – közölte az innovációs tárca. A családok folyamatos élelmiszer- és gyógyszer-ellátását biztosító boltok, patikák, a benzinkutak és trafikok tehát saját hatáskörben meghatározott nyitva tartási idejükben várják a vásárlókat. Korlátozás nélkül tarthatnak nyitva a piacok is, függetlenül attól, hogy napi fogyasztási cikkeket értékesítenek-e. A hatályos szabályozás szerint ezek nem minősülnek üzletnek, de ennél fontosabb szempont, hogy nagy részük nyílt téren működik, és kevés kivétellel jellemzően kora délutánig bezárnak – magyarázza a tárca. Az általános elővigyázatossági szabályok ugyanakkor a piacok látogatóira is érvényesek. A vevők tartsanak biztonságos távolságot egymástól, a fokozottan veszélyeztetett idősek pedig inkább maradjanak otthon, kérjenek segítséget a bevásárláshoz – javasolják. Azt is közölték: a minisztérium folyamatosan egyeztet a kereskedelmi szektor szereplőivel, nyomon követi az ellátásbiztonság helyzetét. Ha bármilyen beavatkozás szükségessé válik, az ágazati javaslatok figyelembe vételével megteszi vagy kezdeményezi a szükséges intézkedéseket. Végül megköszönték a kiskereskedelemben dolgozók példás helytállását.

fecsego.eu/Népszava.hu

Leave a Reply 126 megnézve, 1 alkalommal mai nap |