< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Fecsegő hírek, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Kábítószer-kereskedőkkel szemben emelt vádat a főügyészség

| Mobile | RSS

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Kábítószer-kereskedőkkel szemben emelt vádat a főügyészség


      6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
        Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
                         E-mail: csongrad.fou@mku.hu

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a két férfival szemben, akik jelentős mennyiségű kábítószert csempésztek Nyugat-Európába.

A vádirat szerint a szerb-magyar állampolgárságú vádlott munkanélküli segélyből élt, ismeretségi köréből ajánlották fel neki, hogy 500 eurót kereshet akkor, ha Szerbiából az Európai Unióba kábítószert csempész. Ebből a célból a vádlott saját tulajdonú autójába 20 csomag, mintegy 14 kg marihuanát rejtettek el, majd 2018. január 19. napján 10 órakor belépésre jelentkezett Szerbia irányából Magyarország területére az ásotthalmi határátkelőhelyen. A férfit kísérte magyar állampolgárságú vádlott társa, aki felügyelte és biztosította a szállítás eredményes lebonyolítását. A belépést követő vámvizsgálat során a gépkocsi jobb első ülése alatti gyári üregben a rendőrök megtalálták és lefoglalták a különösen jelentős mennyiségnek minősülő kábítószert. Mindezeken túlmenően a szerb-magyar állampolgárságú vádlott vizeletéből kábítószer fogyasztását mutatták ki.

A rendőrök által őrizetbe vett férfi társa észlelve az intézkedést, a helyszínt elhagyta, azonban a kábítószer csempészésével nem hagyott fel. A férfi rendszeresen közlekedett Szerbia és Ausztria között, melynek során 2018. október 21. napján, Székesfehérváron a rendőrök ellenőrzés alá vonták és az általa vezetett gépkocsiból lefoglaltak amfetamint, valamint kannabiszt. A férfi által szállított kábítósze
hatóanyagtartalma a különös jelentős mennyiség alsó határát meghaladta.

Nemzetközi jogsegély keretében az osztrák hatóságok a vádlott ausztriai tartózkodási helyén végrehajtott házkutatás során további jelentős mennyiségű kábítószert foglaltak le. A Legfőbb Ügyészség az Ausztriában indult büntetőeljárás átvételére irányuló felajánlást elfogadta, így a vádlott valamennyi cselekménye miatt a magyar hatóságok járnak el.

Mindezeken túlmenően a magyar állampolgárságú vádlott kocsik adásvételével is foglalkozott, amikor is az unióban megvásárolt gépkocsikat Magyarországon felújíttatták és ezt kihasználva a férfi kábítószert is csempészett oly módon, hogy a felújított gépkocsikban rejtekhelyeket alakított ki. A vádlott egy sofőrt is megbízott a kábítószer leszállításával, akit ezzel összefüggésben 2018. április 14-én a Horvátország területére történő belépése során a horvát hatóságok letartóztattak, majd eljárás alá vontak. A Horvátországban lefolytatott büntetőeljárás során a vádlott által megbízott férfival szemben jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása miatt eljártak és 5 év börtönbüntetést szabott ki a horvát bíróság.

A főügyészség a szerb-magyar, illetőleg a magyar állampolgárságú vádlottat jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolja.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

S z e g e d, 2020. március 20. Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 133 megnézve, 1 alkalommal mai nap |