< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: Az egyik komoly változás, hogy felfüggesztik a végrehajtásokat és az adóhatóság előtt lévő végrehajtásokat

| Mobile | RSS

Az egyik komoly változás, hogy felfüggesztik a végrehajtásokat és az adóhatóság előtt lévő végrehajtásokat

BELFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2020 Már 24.

Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor hétfőn újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be, amelyekre a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak kezelése miatt volt szükség.

Az egyik komoly változás, hogy felfüggesztik a végrehajtásokat és az adóhatóság előtt lévő végrehajtásokat mától, a veszélyhelyzet után következő 15. napig. Sőt, ha a veszélyhelyzet vége az őszi-téli időszakra esne, akkor a kilakoltatások csak a következő április végét követő 15. napon folytatódhatnak.

Az éjszaka a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet a következőket tartalmazza:

A veszélyhelyzet ideje alatt végrehajtói kézbesítésre nem kerülhet sor azzal, hogy a kézbesítésre vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik.
A végrehajtó a veszélyhelyzet ideje alatt a végrehajtási eljárások során a végrehajtási eljárás megindulását követően a végrehajtható okirat adós részére történő kézbesítésével egyidejűleg tájékoztatja az adóst a részletfizetés lehetőségéről és feltételeiről. Amennyiben az adós részletfizetési szándékát a végrehajtó felé jelzi, azt a végrehajtó a végrehajtást kérő előzetes hozzájárulása nélkül megállapíthatja.

A végrehajtási eljárás során az iratok kézbesítése postán, illetve elektronikus eszköz igénybevétele útján, valamint az elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó szabályok alapján történik.Loading…

A végrehajtó a személyes ügyfélfogadását a veszélyhelyzet megszűnését követő napig felfüggeszti, azonban a végrehajtó ez idő alatt az érintettek számára elektronikus eszköz igénybevétele útján vagy írásban, a végrehajtói iroda bejáratánál elhelyezett zárt gyűjtőszekrénnyel biztosítja a rendelkezésre állást.

Egyedi végrehajtási ügyben a felvilágosítást kérőnek azonosításra, valamint a hang- és videókapcsolat folyamatos fenntartására alkalmas távközlési eszköz útján felvilágosítás adható. A felvilágosítás megtörténtét jegyzőkönyvben rögzíti, amelyet megküld a felvilágosítást kérő részére.

A veszélyhelyzet megszűnéséig helyszíni eljárás, hagyományos árverés nem tartható, helyszíni eljárási cselekmény nem foganatosítható. Ilyet csak a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet lefolytatni azzal, hogy az eljárási cselekmény lefolytatására vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik.

Ingatlant kiüríteni, ezzel kapcsolatban intézkedni nem lehet a veszélyhelyzetet követő 15. napig. Azonban, ha a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. nap november 15. és április 30. napja közötti időszakra esik, akkor a kilakoltatás csak a következő április 30. napját követő 15. napon lehet újrakezdeni.

A végrehajtó a végrehajtási eljárás során lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonása iránt a veszélyhelyzet megszűnését követően intézkedhet azzal, hogy az eljárási cselekményre vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik.

Adós ingatlanára nem lehet árverést hirdetni a veszélyhelyzetet követő 15. napig. Folyamatban lévő árverezéseknél ugyanígy halasztódik a határidő, hiába érkezik ajánlat az ingatlanokra.

– Gyermekelhelyezés

Gyermek átadására és elhelyezésére vonatkozó bírósági határozat, bíróság által jóváhagyott egyezség – ide nem értve a gyermek átadása kapcsolattartásra vonatkozó határozat – végrehajtása esetén nem lehet intézkedni, ha ezt olyan területen kellene végrehajtani, ami járványügyi intézkedés hatálya alatt áll. Ezt a veszélyhelyzet lejárta utáni 15. napon lehet megtenni.

– Bírságok

A végrehajtási eljárás során rendbírsággal nem sújtható az a személy, aki a veszélyhelyzet fennállása alatt a járványügyi intézkedések miatt nem tudott eleget tenni a jogszabályban foglalt kötelezettségének.
A végrehajtást foganatosító bíróság az adós kérelmére kivételesen akkor is felfüggesztheti a végrehajtást, ha az adós a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben került olyan élethelyzetbe, amely méltányolható körülmény.
Ha a végrehajtási eljárás során az ingóságot vagy ingatlant bírósági és közigazgatási végrehajtásban már lefoglalták, a behajtásra csak a veszélyhelyzet lejárta után 15 nappal kerülhet sor.

– Adóhatósági végrehajtások

Az adóhatóság előtt folyamatban lévő, az adóhatósági végrehajtások is szünetelnek, kivéve azok a behajtások, amik olyan bírságokról szólnak, melyeket a járványügyi szabályok megszegése miatt szabtak ki.
A végrehajtói letéti számlákra az e rendelet hatálybalépése előtt befolyt összegek a tartozásokra elszámolhatóak.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 111 megnézve, 1 alkalommal mai nap |