< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: A Bizottság és az EP is foglalkozik már a koronavírus-törvénnyel

| Mobile | RSS

A Bizottság és az EP is foglalkozik már a koronavírus-törvénnyel

Szűcs Ágnes

SZŰCS ÁGNES2020.03.25. 13:28

Az Európai Bizottság alapos figyelemmel kíséri a magyar felhatalmazási törvény tervezetét – jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője szerdán. Az Európai Bizottság tagjai is tárgyaltak szerdai ülésükön a jogszabálytervezetről, ami az elmúlt időszakban komoly aggodalmakat vetett fel, tette hozzá.

A magyar parlament  jövő hétfőn szavaz ismét a koronavírus-törvényről,  mivel hétfőn nem sikerült megszerezni a képviselők négyötödének támogatását a jogszabályhoz, amely határozatlan időre lehetővé tenné a kormány számára, hogy az országgyűlés kiiktatásával, rendeleti úton kormányozzon. A felhatalmazási törvény  részleteiről itt írtunk részletesen.KAPCSOLÓDÓ

Tisztázunk mindent a koronavírus-törvényről

Tisztázunk mindent a koronavírus-törvényről

Orbán Viktor történelmi felhatalmazást kapott a veszélyhelyzettel, miközben csapdahelyzetbe került az ellenzék. Minden, amit a koronavírus elleni rendkívüli törvényről tudni érdemes.

Eközben az Európai Parlamentben is egyre nagyobb viharokat kavar a tervezet. Deutsch Tamás, az Fidesz EP-delegációjának vezetője például elfogadhatatlannak és felelőtlennek tartja  azt a sajtóközleményt, amelyben a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos aggályait fejezi ki az EP állampolgári jogi, belügyi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) elnöke, Juan Fernando López Aguilar.

Deutsch Tamás a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.

Deutsch Tamás a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az EP szakbizottságának nevében kedden nyilvánosságra hozott dokumentum elismeri, hogy “a tagállamok felelőssége, hogy ebben a nehéz időszakban védelmükről gondoskodjanak.” De a felhívja a figyelmet arra is, hogy

az intézkedéseknek minden esetben biztosítaniuk kell az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus alapelvek érvényesülését.

Mivel a szakbizottság aggasztónak találja a vészhelyzet kiterjesztését, arra kéri az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, a felhatalmazási törvény összhangban áll-e az EU alapszerződésének 2. cikkével, amely a demokrácia és az emberi jogok tiszteletét írja elő.

A közlemény miatt Deutsch levélben fordult az EP elnökéhez, David Sassolihoz, melyben azt írja: 

Gyalázatos, hogy a halálos koronavírus járvány közepette, amely több millió európai életét fenyegeti, az Európai Parlament szakbizottsága ahelyett, hogy idejét és intellektuális képességeit a megelőzés és az európai emberek életének védelmében hasznosítaná, hazugságokon alapuló, gonosz pártpolitikai csatározásokban vesz részt.

Deutsch szerint a törvénytervezet tiszteletben tartja a jogállamiságot. De ha a LIBE mindenáron vizsgálni akarja a kormányok válságkezelését, akkor ezt minden tagállamnál tegyék meg, ne csak Magyarország esetében. A levél svéd és francia kormányok döntéseit hozza példának, és arra kéri Sassolit, hogy emelje fel a hangját a LIBE felelőtlen és elfogadhatatlan eljárása ellen.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Twitter-oldalán pedig arra emlékeztett, hogy miközben Spanyolországában 40 ezer koronavírusos beteg van, a LIBE elnöke mégsem a honfitársai miatt aggódik, hanem mással – a magyar koronavírus-törvény jogi aggályaival – foglalkozik. Ez Hidvéghi szerint szégyenletes. A posztot a #facepalm hashtag-gel is kiegészítette, ami szlengben arra utal, hogy valaki egy hatalmas hülyeség hallatán a tenyerébe temeti az arcát.

Hidvéghi Balázs@BalazsHidveghi

Almost 40 000 #SpainCoronaVirus cases but @EP_Justice president @JFLopezAguilar has more important things to worry about than his compatriots. Shame! #facepalm @FideszEPhttps://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200324IPR75702/ep-stands-up-for-democracy-in-hungary-during-covid-19 …EP stands up for democracy in Hungary during COVID-19 | News | European ParliamentThe Civil Liberties Committee highlights that any extraordinary measure adopted by the Hungarian government in response to the pandemic must respect the EU’s founding values.europarl.europa.eu2419:57 – 2020. márc. 24.Twitter Ads-információk és AdatvédelemTekintsd meg Hidvéghi Balázs egyéb Tweetjeit is

Azonban nemcsak a spanyol LIBE-elnök tartja aggályosnak a felhatalmazási törvényt, hanem például a néppárti osztrák Othmar Karas képviselő, az EP egyik alelnöke is. A politikus saját honlapján azt írja: “Orbán a koronavírussal visszaélve sújt le a demokráciára.”  Karas szerint

 A FELHATALMAZÁSI TÖRVÉNY EGY ÚJABB VESZÉLY TÁMADÁS A JOGÁLLAMISÁG ÉS A LIBERÁLIS DEMOKRÁCIA ELLEN, AMELLYEL ORBÁN RECEP TAYYIP ERDOĞAN TÖRÖK ELNÖK NYOMDOKAIN HALAD.

Hasonló véleményen van az EP szociáldemokrata frakciója is. Közleményük szerint a koronavírus jelentette példátlan nehézségek sem adhatnak ürügyet a demokrácia határozatlan idejű korlátozására. Frakcióvezetőjük, Iratxe García Pérez szerint “Orbán Viktor csak saját hatalmi érdekeit akarja erősíteni a kialakult egészségügyi krízist kihasználva.” Simona Bonafé, a frakció demokráciáért felelős alelnöke pedig úgy látja: “A koronavírus elleni küzdelemben sok európai kormány vezet be vészhelyzetet, de eközben biztosítanunk kell, hogy a válaszlépések kimértek és arányosak maradjanak.”

Hasonló véleményen van az Európa Megújul frakció cseh képviselője, Radka Maxová aki az EP-képviselők között elsőként hívta fel a figyelmet a felhatalmazási törvény jelentette veszélyekre, és arra kérte a kollégáit, csatlakozzanak a kezdeményezéshez, ami felszólítja a Bizottságot, kísérje kiemelt figyelemmel a magyarországi fejleményeket.

A levelére Kósa Ádám fideszes EP-képviselő reagált, aki szerint a koronavírus az egész világon vészhelyzetet teremtett, és azt nem lenne szabad pártpolitikai csatározásokra használni. Válaszában Maxová emlékeztet arra, hogy az elmúlt években a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok helyzete súlyosan romlott Magyarországon. 

De itt nem pártpolitkai csatározásról van szó, hanem arról, hogy kötelességünk megakadályozni, hogy a válság nyújtotta lehetőséget kihasználva egyetlen kormány se szerezze túlhatalmat.

fecsego.eu/hírkereső/index.hu

Leave a Reply 645 megnézve, 1 alkalommal mai nap |