< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Az ENSZ pusztítástól tart a börtönökben is megjelent koronavírus-járvány miatt

| Mobile | RSS

Az ENSZ pusztítástól tart a börtönökben is megjelent koronavírus-járvány miatt

K EPA20200323226
mm

MM2020.03.25. 17:40

Fogvatartottak sürgős szabadlábra helyezését javasolta szerdán Genfben Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, hogy elkerüljék a Covid-19 járvány pusztítását a túlzsúfolt börtönökben – írja az MTI. A vírus már minden zárt intézményben megjelent a világ számos pontján az idősotthonoktól kezdve a börtönökig.

A főbiztos felszólította a kormányokat és az illetékes hatóságokat, dolgozzák ki minél előbb a börtönnépesség csökkentésére irányuló intézkedéseket, javasolva például az idősebb, beteg, illetve kis kockázatot jelentő fogvatartottak elengedéséta koronavírus-világjárvány miatt.

URGENT: UN Human Rights Chief @mbachelet urges Governments to act now to prevent #COVID19 devastating the health of people in detention and other closed facilities, as part of global efforts to contain the pandemic.

Learn more http://ow.ly/7WO650yVhiv #StandUp4HumanRights

Beágyazott videó

35515:57 – 2020. márc. 25.Twitter Ads-információk és Adatvédelem357 ember beszél erről

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a hírekkel párhuzamosan azt közölte, hogy a magyar börtönökben kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a fogvatartottak és a büntetés-végrehajtásban dolgozók egészségi állapotát megóvják. Emlékeztettek arra is, hogy a BvOP több tájékoztató videót is készített már, amelyekben egy fogvatartott magyarázza el társainak és a családtagjaiknak a járvány megelőzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A tájékoztató kisfilmeket az ország valamennyi börtönében, naponta többször levetítik a zárt láncú televízió-rendszeren, valamint a szervezet weboldalára és YouTube csatornájára is felkerültek.

„A Covid-19 világjárvány az egész emberiséget fenyegeti” – mondta szerdán New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkár, aki bejelentette, hogy decemberig globális humanitárius programot indítanak, amelyhez 2 milliárd dollár adományt kért. “Erre a fenyegetésre az egész emberiségnek reagálnia kell. Létfontosságú a globális fellépés és szolidaritás” – tette hozzá Guterres, videoüzenetben mutatva be az új ENSZ-tervet. “Az országok egyéni válasza nem lesz elég” – hangsúlyozta a volt portugál kormányfő, aki a múlt héten halottak millióiról beszélt, amennyiben nem valósul meg a szolidaritás. A terv célja, hogy a legszegényebb országokban is harcolhassanak a vírus ellen, és kielégítsék a legsérülékenyebbek – a nők, a gyermeket, az idősek, a fogyatékkal élők és a krónikus betegek – igényeit – tette hozzá az ENSZ-főtitkár.

Az ENSZ által szerdán indított, a Washington által az amerikai gazdaság számára felszabadított 2000 milliárd dollárhoz viszonyított szerény összegű adománygyűjtést április és december között akarják felhasználni. A kért összeg 2,012 milliárd dollár, ebben már szerepelnek az ENSZ különböző szakosított szervezetei, az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezési Világprogram (WPF), a Menekültügyi Főbiztosság, az UNICEF, az ENSZ gyermekalapja által kért összegek is. A WHO 450 millió, az UNICEF 405 millió, a WPF pedig 350 millió dollárt kap. Az ENSZ-főtitkár kérte a 193 tagállamot a humanitárius segítség folyósításának folytatására is. Ebből évente 100 millió ember részesül világszerte. A segély híján a koronavírus-világjárvány más járványokat – kolera, kanyaró – is kiválthat – figyelmeztetett a világszervezet.

A 80 oldalas humanitárius tervet a különböző szakosított ENSZ-szervezetek valósítják meg, és a nem kormányzati szervezetek is közvetlen szerepet kapnak benne. Koordinátora a brit Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkárhelyettese lesz. A befolyt összegekből orvosi berendezéseket vásárolnak a betegek teszteléséhez és ápolásához, kézmosó helyeket állítanak fel a menekülttáborokban, tájékoztató kampányokat szerveznek és humanitárius légihidat biztosítanak Afrikával, Ázsiával és Latin-Amerikával. 

(Borítókép: Fegyencek a bogotái La Modelo börtön ablakaiban 2020. március 22-én. Legalább 23 fegyenc életét veszítette és 83-an megsérültek az új típusú koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egészségügyi körülmények miatt kitört börtönlázadásban. Fotó: MTI/EPA/EFE/Mauricio Duenas Castaneda)

fecsego.eu/hírkereső.hu

Leave a Reply 149 megnézve, 1 alkalommal mai nap |