< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Közélet, Szegedi Törvényszék / Blog article: CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG//S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Magukat özvegyasszonynak kiadva csaltak ki pénzt férfiakból – vádat emelt az ügyészség

| Mobile | RSS

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG//S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Magukat özvegyasszonynak kiadva csaltak ki pénzt férfiakból – vádat emelt az ügyészség


   6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
    Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
             E-mail: csongrad.fou@mku.hu

A Szentesi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a két nővel és öt társukkal szemben, akik magukat özvegyasszonynak, egyedülálló nőnek adták ki különböző társkereső fórumokon és csaptak be valótlan okokra hivatkozva kölcsönkért pénzekkel több, mint 140 férfit.

A vádirat szerint a két nő és 5 társa – akik egytől egyig egymás rokonai vagy ismerősei – rendszeres megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkeztek, ezért 2015. januárjában elhatározták, hogy internetes társkereső oldalakon feladott hirdetésekre jelentkező férfiaknak álnéven bemutatkozva magukat egyedülálló nőnek, özvegyasszonynak adják ki és valótlan okokra hivatkozva, a visszafizetés szándéka nélkül a sértettektől pénzt csalnak ki. A két nő a személyes találkozások során magát fodrász tanulónak adta ki és azt állította, hogy már csak a bizonyítvány átvételéhez kellene pénz az utazásra. A történet hihetőbbé tétele végett megadták állítólagos oktatójuk számát is, amin aztán elváltozatott hangon saját maguk igazolták a fiktív történetet. Az első pénz átadást követően a következő álindok az útközben meghibásodott gépkocsi javítási költsége volt, amikor a többi vádlott-társ magát szerelőnek kiadva igazolta le a valótlan hivatkozást. Ha a sértett még ekkor sem fogott gyanút, akkor a következő körben bírságokra, ügyvédi díjakra, hagyatékkal kapcsolatos költségekre hivatkozva kértek kölcsön. Ezt a fiktív látszatot a vádlott-társak igazolták le úgy, hogy magukat rendőrnek, börtönőrnek vagy ügyvédnek kiadva erősítették meg a két nő által kitalált sztorit.

A vádlottak több bankszámlát nyitottak abból a célból, hogy a csalásból származó pénzeket azokra utaltatva megszerezzék, majd ezt követően a sértettek számára elérhetetlenné válva a pénzt saját megélhetésükre fordították.

Fenti módszerrel a vádlottak a 2015. január és a 2019. januárja közötti időszakban 145 sértett tévesztettek meg. Az egyes sértetteknek okozott kár nagysága a 20 ezer és a 14 millió ft. között szóródott.

A járási ügyészség vádlottakat az egyes sértetteknek okozott kár nagysága szerint minősülő és büntetendő csalás bűncselekményével vádolja, melyeket bűnszövetségben és üzletszerűen követtek el.

A vádemeléskor szabadlábon védekező vádlottak bűnösségének kérdésében a Szentesi Járásbíróság fog dönteni.

S z e g e d, 2020. március 25.

                                            Távollevő   Dr. Kopasz Zsolt   
   főügyész


                                            helyett:     Dr. Törő Sándor 
                                                      főügyészhelyettes   
Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |