< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Csongrád Megyei Önkormányzat/Sínen van a Szeged-Szabadka vasútvonal megépítése

| Mobile | RSS

Csongrád Megyei Önkormányzat/Sínen van a Szeged-Szabadka vasútvonal megépítése

 2020. MÁRCIUS 06.

Magyarország-Szerbia IPA Program folytatására készülnek a határmenti területek

Határátkelőhely – szárazföldön és vízen, kulturális központok és vízügyi fejlesztések egyaránt megvalósultak a Magyarország-Szerbia IPA Program 2014-2020-as programozási időszakban. Az egyik legfontosabb közös beruházás is sínen van: nemcsak, hogy elkészült forrás jóvoltából a Szeged-Szabadka vasútvonal engedélyes terve, hanem a megépítésére már kiírta a közbeszerzési eljárást a MÁV Zrt. A magas szintű államközi és helyi együttműködéseknek tehát előnyét élvezik a határmenti területek, ezért Vajdaság Autonóm Tartomány és Csongrád megye továbbra is összehangoltan készül a következő programozási időszakra.

Képgaléria megtekintése

A megyei önkormányzat adott otthont annak az beszélgetésnek, amely a Magyarország-Szerbia IPA Program 2021-2027-es programozási időszakának előkészítését szolgálta. Az eseményen, melyet minden érintett – köztük a Külgazdasági és Külügyminisztérium illetve a szerbiai Európai Integrációs Minisztérium – bevonásával szervezett a megye, Gémes László elnök köszöntötte az irányító hatóság, a határon átnyúló programokban résztvevő települések és intézmények vezetőit.

A politikus beszédében összegezte, hogy az elmúlt évtizedben a magyar-szerb IPA programnak milyen sikeres beruházásokat köszönhetett a két szomszédos ország. Mint elmondta, megnyílt az Ásotthalom-Királyhalom, valamint a Kübekháza-Rábé határátkelőhely, és a Tiszán is teherforgalmi és személyforgalmi határátkelő nyílt, ami jelentősen megkönnyíti a folyami határátlépést.

Elkészült a Szeged-Szabadka vasútvonal engedélyes terve is – emelte ki az elnök -, melynek megépítésére kiírta a közbeszerzési eljárást a MÁV Zrt. Kulturális központok épültek Mórahalmon és Szabadkán, két vízügyi stratégiai projekt áll megvalósítás alatt és több kisebb volumenű vízügyi fejlesztés is megvalósult. A határmenti települések számtalan turisztikai és kulturális -, az intézmények pedig együttműködési projekteket bonyolítottak le.

Gémes László hangsúlyozta, hogy mindezek alapja Csongrád megye és Vajdaság Autonóm Tartomány kiváló kapcsolata, amely több évtizedes múltra tekint vissza. A találkozó azért is fontos – tette hozzá – hogy a 2021-2027-es programozási időszakban hasonlóan fontos terveket valósíthassunk meg.

Az esemény résztvevői ezt követően láttak hozzá ahhoz a szakmai munkához, amelynek lényege a helyi igényeket legjobban tükröző, tematikus prioritások kiválasztása volt.

Leave a Reply 99 megnézve, 1 alkalommal mai nap |