< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Megvették a magyar zálogház összes befektetési aranyát

| Mobile | RSS

Megvették a magyar zálogház összes befektetési aranyát

GAZDASÁG

ORIGO2020.03.25. 13:34

A veszélyhelyzet kihirdetése óta olyan mértékben megugrott a hazai kereslet a befektetési aranytömbök iránt, hogy alig több mint egy hét alatt a BÁV teljes rendelkezésre álló készletét felvásárolták – írja a vállalat közleményében.

A koronavírussal kapcsolatos intézkedések hatására a világ részvénypiacairól megindult a tőkekivonás, sokan fordultak a hagyományosan menekülőeszköznek tartott arany felé. Volt olyan nap, amikor 5,6 százalékot drágult a nemesfém, amelyre legutóbb 2009-ben volt példa. Az áremelkedés azonban még nem ért véget, hiszen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve Bank of New York) március 23-án bejelentette, hogy korlátlan mennyiségben vásárol fel állampapírokat és jelzálogleveleket, hogy ezzel támogassa az amerikai gazdaságot. A hírre további emelkedéssel reagált az arany árfolyama.

Így a világ több országa átmenetileg kifogyott a befektetési célú aranyból.Újabb készlet érkezéséig a hazai kis- és nagybefektetők figyelme az aranyékszerek és arany fizetőeszközök felé fordult a BÁV-nál.

IllusztrációFORRÁS: ISTVAN SLEZAK/ISTVAN SLEZAK

A magyarországi viszonyokra jellemző, hogy a BÁV-nál már 2019-ben 60 százalékkal növekedett a befektetési arany forgalom. Az év eleji amerikai-iráni konfliktus hatására januárban ismét megélénkült a vásárlási kedv, azonban a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetésével szó szerint megrohamozták az üzleteket. A befektetők arany felé fordulását tovább erősítette, hogy a bejelentéssel egyidőben az addig folyamatosan emelkedő aranyárfolyam, a nemzetközi tőzsdei pánik hatására, átmenetileg látványos zuhanásba kezdett, majdaz amerikai Fed bejelentése után ismét jelentősen drágult.

A veszélyhelyzet elrendelése után eltelt alig több mint egy hét alatt a teljes befektetési arany készletet, azaz több mint 20.000 gramm aranyat adott el a magyar vállalat.

„Egyetlen nap alatt a BÁV-nál több aranytömböt vásároltak, mint korábban egy hónap alatt. A vásárlási rohamra jellemző, hogy volt olyan nap, amikor a teljes készlet 65 százalékát értékesítettük”– mondta el Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

A vásárlók a kisebb, 5 grammos kiszerelést keresték először, egyrészt azért, mert az aranytömböt az utóbbi időben a kisbefektetők is megtalálták, másrészt a kisebb kiszerelések eladásával, pénzügyi probléma esetén, egyszerűbb a kívánt mennyiségű pénz felszabadítása.

„Nem volt ritka, hogy valaki egyszerre 20-25 darabot vásárolt az 5 grammos aranytömbből. De volt olyan ügyfél, aki 20 darab 100 grammos aranytömbbel távozott, ő az összesen 2 kilogrammnyi aranyért közel 33 millió forintot fizetett” – mondta el a kereskedelmi vezető.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt napokban a cég teljes aranytömb készletét felvásárolták.

Jellemzően ezen a héten már csak a korábbi, kifizetett megrendeléseket teljesítik. A BÁV aranytömbjeit az olasz székhelyű, de svájci Argor-Herasus készíti. A kialakult helyzetre való tekintettel a vállalat más gyártókkal is felvette a kapcsolatot a készlet pótlására.

IllusztrációFORRÁS: ISTVAN SLEZAK/ISTVAN SLEZAK

Miért aranytömb?A BÁV által is forgalmazott svájci, 999,9 ezrelékes aranytömbök a legmagasabb „good delivery” minősítéssel rendelkeznek. Népszerűségük annak is köszönhető, hogy nem csupán itthon, de külföldön is könnyen értékesíthetők. Fontos, hogy csak megbízható forgalmazótól, hibátlan és sértetlen csomagolású, tanúsítvánnyal ellátott aranytömböket vásároljanak, amelyekre maga a cég is visszavásárlási garanciát nyújt.

„A készletcsökkenéssel párhuzamosan megfigyelhető az aranyékszerek és arany fizetőeszközök iránti kereslet növekedése is. Ez azonban nem csupán az átmeneti befektetési arany hiányra vezethető vissza. Azok az alacsonyabb jövedelmű ügyfelek is vásárlásba kezdtek, akik már korábban is értékmegőrzőként tekintettek az aranyékszerekre” – emeli ki Kovács Ádám. A nemesfémekbe vetett bizalom nem csak az aranyra korlátozódik, a műtárgy galériákban az ezüsttárgyak iránti kereslet is megélénkült.

A cég minden nyitva tartó egységében szigorú járványügyi rendelkezéseket vezetett be. A dolgozóknak maszk és kesztyűviselést írtak elő, az üzleteket pedig kétóránként fertőtlenítik. Az egészség megóvása érdekében az eladótérben, a gyógyszertárakhoz hasonlóan, csak annyi vásárló tartózkodhat, ahány becsüs dolgozik

fecsego.eu/hírkereső/Origo

Leave a Reply 158 megnézve, 1 alkalommal mai nap |