< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: TASZ: jogsértő ahogy a kormány listázza a koronavírus áldozatait

| Mobile | RSS

TASZ: jogsértő ahogy a kormány listázza a koronavírus áldozatait

BELFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2020 Már 31.

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)./kép. hírma.hu

Nem elfogadható, hogy az adatokat időrendi sorrendben, sorszámmal megjelölve és minden egyes személyhez érzékeny egészségügyi információkat rendelve hozták nyilvánosságra – írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért arra reagálva, hogy a kormány koronavírussal kapcsolatos tájékoztató oldalán közzétették a vírus eddigi magyarországi áldozatainak korát és alapbetegségeit.

A TASZ üdvözli, hogy az adatokat közzétették, azonban hangsúlyozza, az elhunytakat be lehet azonosítani a lista alapján, ami jogsértő. Lehetett volna az adatokat úgy közzétenni, hogy az meg is feleljen az adatvédelmi elvárásoknak, de az elhunytak emlékét se sértse.

A jogvédő civil szervezet kiemeli, nem elfogadható, hogy az adatokat időrendi sorrendben, sorszámmal megjelölve és minden egyes személyhez érzékeny egészségügyi információkat rendelve hozták nyilvánosságra.

Mivel az elmúlt napokban és hetekben egyes áldozatok nevükkel és haláluk időpontjával már megjelentek a nyilvánosságban, néhányan az elhunytak közül beazonosíthatóvá váltak, és a szűkebb vagy tágabb környezetük, vagy akár mindenki értesülhetett a súlyos alapbetegségeikről. Ezt semmi nem indokolja, a jelenlegi megoldás tehát szükségtelen és kegyeletsértő.

Csak olyan adatokat lenne szabad közzétenni, amelyek alkalmatlanok arra, hogy az egyedi információk visszakövetkeztethetők legyenek – írják közleményükben. A statisztikusok ismerik a felfedés és a felfedési kockázat fogalmait, amelyek figyelembevételével meg lehet határozni a közzétehető adatok körét kis esetszám mellett. E fogalmakat és módszereket az Nemzeti Népegészségügyi Központnak is alkalmaznia kellene.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 619 megnézve, 1 alkalommal mai nap |