< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Súlyos összeférhetetlenség? Most a bíróságokat fogja felügyelni egy rokon?

| Mobile | RSS

Súlyos összeférhetetlenség? Most a bíróságokat fogja felügyelni egy rokon?

Írta Takezo -2020-04-03   

Továbbra is egy játszótéri homokozónak tekinti a Fidesz az Országos Bírói Hivatalt. Akorábbi vezető, Handó Tünde Szájer József felesége volt, megbízható káder, aki ámokfutásával nem egyszer erőteljes ellenállással találkozott a bírák részéről. De a Fideszben bukni nem  lehet -csak felfelé-, így alkotmánybíró lett belőle.

Utódja, Senyei György nem tűnt fel eddig Fideszes körökben, nem derült ki róla semmilyen Fideszhez köthető politikai kapcsolat, így várható volt, hogy komisszárt fog küldeni a Fidesz valamilyen formában. A várakozások igaznak bizonyultak, mert úgy tűnik, a jövő hét elején Áder János államfő az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének előterjesztésére a bírósági igazgatási szervezet elnökhelyettesévé nevezi ki

ERŐSS MONIKÁT, AKI VARGA JUDIT IGASZSÁGÜGYI MINISZTER ANYÓSA!

Montesquieu francia filozófus munkássága óta minden magára valamit adó demokrácia vallja a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, azaz a törvényhozó (országgyűlés), a végrehajtó (a kormány) és az igazságszolgáltató (bíróságok) hatalom egymástól függetlenül, egymásnak ellensúlyt tartva tudjon működni.

Most viszont egyértelmű rokoni kapcsolat fog kialakulni a kinevezéssel a kormány és a bíróságok között, ráadásul a helyzet még átlátszóbb, hiszen pont az igazságügyért felelős kormánytag rokona lép be magas pozícióban a bírói szervezetbe! Az Index kérdésére, miszerint vannak-e összeférhetetlenségi kifogások a személlyel szemben, érdemben nem válaszoltak, csak annyit, hogy pályázat útján kerül betöltésre a poszt. Varga Judit igazságügyi miniszter az Index híradása után azonban a Facebookon (ami már úgy látszik, hivatalos kormány tájékoztatási szerv lett) pökhendien csak annyit jegyzett meg:

“HA AZ INDEX ÚJSÁGÍRÓJA A VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOKAT ELOLVASTA VOLNA, PONTOSAN LÁTNIA KELLETT VOLNA, HOGY AZ ANYÓSOM POZÍCIÓVÁLTÁSA SEMMILYEN ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI KÉRDÉST NEM VET FEL.”

De marad akkor a kérdésünk, ugyan mi lenne akkor, ha lenne összeférhetetlenség? Hoznának egy újabb törvényt, a mi megszüntetné, hiszen ezt csinálták eddig is a személyreszabott törvényhozásukkal.

fecsego.eu/

PestBulvár

Leave a Reply 104 megnézve, 1 alkalommal mai nap |