< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Az Unióban elképzelhetetlen, hogy úgy sarcolják az önkormányzatokat, mint az Orbán-kormány

| Mobile | RSS

Az Unióban elképzelhetetlen, hogy úgy sarcolják az önkormányzatokat, mint az Orbán-kormány

április 11, 2020 Jabronka Richárd

Kép forrása: EPP

Az EU-ban másutt elképzelhetetlen és sok tagállamban alkotmányba is ütközne az önkormányzatok, régiók támogatásának csökkentése – írja a Népszava.

Az Európai Unióban példátlan, hogy a magyar kormány a koronavírus járvány ürügyén von el pénzt az önkormányzatoktól.

A lap összeállításában bemutatnak néhány példát az Unió tagállamaiban érvényes szabályozásokra:

Németország

Németországban több szempontból sem merülhetne fel az önkormányzatok bevételeinek elkobzása. A tartományok pénzügyeiről a helyi kormányok dönthetnek, ezért ez eleve az alaptörvénybe ütközne. A szövetségi parlament sosem szavazna meg egy ilyen döntést.

Németországban a kabinet 400 milliárd eurós mentőcsomagot indított útjára, amely garantálná a német vállalatok fennálló adósságát. Az állami garancián túl további 100 milliárd euró áll rendelkezésre vállalati tulajdonrészek állami megvásárlására, a válság elmúltával az állami tulajdonrészeket újra privatizálnák.

Ausztria

Ausztria alkotmánya hasonlít a némethez. Szintén föderális, szövetségi államról van szó, tartományokkal és helyi pénzügyminisztériumokkal. Ausztria 38 milliárd eurós segélycsomagot jelentett be a munkahelyek megmentésére.

Franciaország

A francia állam a fizetés 84 százalékát állja. A 45 milliárd eurós sürgősségi csomagot nem a helyi önkormányzatok pénzének elvételével, hanem a meglévő költségvetési forrásokból finanszírozzák.

Csütörtökön további 100 milliárdos csomagot jelentett be Bruno Le Maire gazdasági miniszter. Háromszorosára emelik a szociális alapot, könnyebb is lesz majd hozzájutni ezen támogatáshoz és az egészségügyi kiadásokat is tovább növelik.

Spanyolország

Spanyolországban a tartományok saját parlamenttel rendelkeznek, ám pénzügyekben meg van kötve a kezük. A katalán függetlenségpártiak egyik érve éppen az, hogy Madrid kevesebbet oszt vissza, mint amennyit a tartomány betesz a közösbe. Pedro Sánchez miniszterelnök számára fel sem merülhet a tartományok támogatásának csökkentése – ez kormányának azonnali bukását jelentené.

Olaszország

Szintén elképzelhetetlen egy ilyen intézkedés a koronavírus által eddig a legerősebben sújtott, szintén erős tartományi önkormányzatisággal rendelkező Olaszországban.

fecsego.eu/ellenszél.hu

Leave a Reply 124 megnézve, 2 alkalommal mai nap |