< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet / Blog article: 63 EP-képviselő kéri nyílt levélben, hogy ne vegye el a nemváltoztatás lehetőségét a kormány

| Mobile | RSS

63 EP-képviselő kéri nyílt levélben, hogy ne vegye el a nemváltoztatás lehetőségét a kormány

63 EP-képviselő kéri nyílt levélben, hogy ne vegye el a nemváltoztatás lehetőségét a kormány

2020. április. 15. 12:46 2020. április. 15. 13:14 ITTHON

szerző:hvg.hu

Az eddigieknél is több zaklatásnak és támadásnak tennék ki ezzel a transznemű és interszexuális embereket.

63 európai parlamenti képviselő írt nyílt levelet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek és Varga Judit igazságügyi miniszternek, amiben azt kérik, hogy vonja vissza a magyar kormány a nemváltoztatás lehetőségét eltörlő törvényjavaslatot. Az erről is szóló salátatörvényt Semjén Zsolt nyújtotta be március utolsó napján. A javaslat 33. cikke úgy módosítaná az anyakönyvi eljárásról szóló törvényt, hogy a jövőben a születéskor rögzített, megváltoztathatatlan “születési nem” váltaná fel a személyazonosító nyilvántartásban szereplő nemet. Az indoklás csak azt fejtegeti, hogy a “biológiai nem teljes megváltoztatása nem lehetséges”, de arra már nem ad választ, hogy miért érdekli a kormányt – különösen a koronavírus-járvány sűrűjében – az állampolgárok nemiszerve. A név- és nemváltoztatási kérelmek elbírálását minden esetre már tavaly felfüggesztette a Fidesz–KDNP.

A törvényes nemi elismerési eljárás alapvető fontosságú a transznemű és interszexuális emberek védelme érdekében

– szögezik le az EP-képviselők a szerdai levelükben. Ennek megtagadása további hátrányos megkülönböztetéshez vezet, és így szembemegy az európai emberi jogi normákkal. Felhívják a figyelmet arra is, hogy személyazonosító irataik bemutatásakor az érintetteknek így fel kell fedniük a többségtől való eltérésüket, ami miatt még több zaklatás és támadás elszenvedőivé válhatnak.

A magyar kormány felrúgja ezzel az Emberi Jogok Európai Bíróságának több, precedens értékű döntését, valamint az Európai Parlament és az Európai Bizottság korábbi javaslataival és iránymutatásaival is szembefordul, áll a levélben. Az aláírók kiemelik: 2018-ban még a magyar Alkotmánybíróság is kimondta, hogy alapvető jog a transznemű emberek nemének jogi elismerése.

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 112 megnézve, 1 alkalommal mai nap |