< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra / Blog article: A kormány és az ellenzéki pártok is megemlékeztek a holokauszt magyar áldozatairól

| Mobile | RSS

A kormány és az ellenzéki pártok is megemlékeztek a holokauszt magyar áldozatairól

168 óra

2020. április 17.

Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

SZERZŐ: MTI

A koronavírus-járvány miatt idén rendhagyó módon emlékezett az ország a holokauszt magyar áldozataira. Központi megemlékezést nem tartottak, a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter követ, virágot és mécsest helyezett el a Cipők a Duna-parton emlékműnél. Az ellenzéki pártok a vészkorszak tanulságaira és a közös felelősségre figyelmeztettek.

2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Duna-parti emlékműnél azt hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az emlékezéssel a következő generációkat is folyamatosan figyelmeztessük, “milyen tragikus következményei vannak annak, ha egy nemzet elveszíti szabadságát”. Kiemelte: “a magyar kormány büszke arra, hogy Magyarországon virágzó kulturális és hitéletben, biztonságban élhetnek zsidó honfitársaink”.

Holokauszt-emléknap - Varga Judit emlékezett a kormány nevéb

Varga Judit igazságügyi miniszter a Duna-parton, ahol követ, virágot és mécsest helyezett el a Cipők a Duna-parton emlékműnél a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján 2020. április 16-án.Fotó: Kovács Tamás

A kormány honlapja szerint a járványügyi helyzetre tekintettel idén a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján tettek közzé az emléknaphoz kötődő tartalmakat. Emellett több dokumentumfilmet és néhány napra mozifilmeket is elérhetővé tettek az interneten.

Ellenzéki pártok és politikusok a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján közleményükben azt emelték, a múltból tanulni kell, a szörnyűségek nem ismétlődhetnek meg.

  • Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán azt írta: “nekünk ma, több mint 70 évvel az események után az emlékezés mellett az is feladatunk, hogy bizonyítsuk, a megbélyegzésnél, a széthúzásnál mindig erősebb a megértés és az összetartozás. Szembe kell néznünk a múlttal és tanulnunk belőle, sosem lehetünk közönyösek”.
  • A Jobbik közleményében felfoghatatlannak és “kegyetlen” szörnyűségnek nevezte a történteket. Hozzátették: soha semmi sem pótolhatja a meggyilkolt embereket, és semmi sem enyhítheti az egykori áldozatok szeretteinek fájdalmát.
  • Az MSZP közleményében azt írta: az áldozatok emléke előtti főhajtás mellett emlékeztetni kell a közös felelősségre, arra, hogy “még egyszer nem engedhetjük megismétlődni a történelem legsötétebb korszakát”. Hozzátették: “Nem engedhetjük, hogy a politika ismét arra a gyalázatos útra lépjen, ami elvezetett a múltbéli alávaló tettekhez.”
  • Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője közleményében azt hangsúlyozta: soha többé nem ismétlődhet meg az, hogy egy ország elárulja, cserbenhagyja és a halálba küldi polgárait. Úgy fogalmazott: “Tanulnunk kell a múlt hibáiból és emlékeznünk kell az áldozatokra és borzalmakra, hiszen mindennél fontosabb: az emberi élet nem játék.”
  • Schmuck Erzsébet és Kendernay János, az LMP társelnökei azt emelték ki: az emlékezés és az áldozatok iránt érzett tisztelet erőt kell, hogy adjon a megbékélésre. “Erőt kell merítenünk ahhoz, hogy a társadalmunk és az egész emberiség előtt álló XXI. századi kihívásokra választ találjunk”. Az áldozatok emléke előtt legjobban azzal adózunk – írták -, “ha társadalmunk jövőjét a szolidaritásra, az egymás és a jövő generációk iránti felelősségre, az emberi méltóság feltétlen tiszteletére építjük”.
  • fecsego.eu/168 óra
Leave a Reply 200 megnézve, 1 alkalommal mai nap |