| Mobile | RSS

A kormány egyetlen rendelettel kinyírt egy ellenzéki vezetésű várost

április 18, 2020 Jabronka Richárd Hírek 0

Kép forrása: Szabó Bernadett/Reuters

Pénteken a Magyar Közlönyben jelent meg egy rendelet, amely szerint a kormány a koronavírus-járvány gazdasági és munkaerőpiaci hatásainak kezelése érdekében a jövőben kijelölhet különleges gazdasági övezeteket.

Orbánék döntése nyomán az első ilyen övezetet Göd területén hozzák létre, amely a Samsung gyárat és környékét érinti.

Az indoklás szerint a jelenlegi járványhelyzet által veszélybe sodort több mint ezerötszáz munkahely megvédése, valamint több mint kettőezer-ötszáz új munkahely megteremtése céljából lépett úgy a kormány, hogy a gyár legyen az első különleges gazdasági övezet.

Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere szerint azzal, hogy a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a Samsung gyárat, egyben a város halálos ítéletét is kimondja.

A rendelet szerint az érintett települési önkormányzat a különleges gazdasági övezet területén az adómegállapítási jogát nem gyakorolhatja, amire a település polgármestere külön felhívja a figyelmet Facebook-posztjában:

“Mit jelent ez a városunk számára? Gyakorlatilag egy halálos ítéletet. A Samsung által fizetett helyi iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti.”

A polgármester szerint még ennél is fontosabb, hogy a jövőben sem az önkormányzatnak, sem a gödi lakosoknak nem lesz beleszólása abba, hogy mi történik az ipari park területén, mit és hol építenek, vagy hogy milyen környezetszennyező tevékenységet végezhetnek.

A városvezető a posztja végén világossá teszi, hogy nem hagyják magukat, és tiltakozni fognak a kormány döntése ellen.

fecsego.eu/ellenszél

Leave a Reply 141 megnézve, 1 alkalommal mai nap |